Petković: Pozivam hrabre Srbe da ne reaguju,borimo se za mir

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji da ne reaguju na najnovije provokacije prištinske strane, ističući da će se Srbija boriti za svoj narod, mir i ekonomski napredak.

U toku jučerašnjeg dana Priština je počela da primJenjuje mJere o oduzimanju tablica, a specijalne jedinice Rosu širom su sjevera pokrajine.

Petković kaže da je takav potez prištinske strane bez presedana, te da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi po svaku cijenu da izazove incidente i nestabilnost.

"Pozdravljam hrabar i pravdoljubiv srpski narod na Kosovu i Metohiji, koji odlučno brani svoje pravo na slobodu kretanja i život, naročito one koji su proveli cijelu noć u Jarinju i Brnjaku u svojim automobilima, iskazujući protest protiv nasilnih akcija", rekao je Petković za TV Pink.

Kako kaže, Priština šesti put zaredom, već od 2011. godine, na sjever Kosovo i Metohije bez znanja KFORA i odluke četiri gradonačelnika sa sjevera Kosova i Metohije, ubacuje pripadnike Rosu.

"Ovoga puta do zuba naoružanih 350 pripadnika, koji zastrašuju srpski narod na Kosovu i Metohiji, kako bi Rosu asistirao Kurtiju i Prištini u skidanju i oduzimanju srpskih registarskih tablica", kaže Petković.

On poručuje da je to posljedica sporazuma koje je 2011. godine potpisao Borko Stefanović, tada predvodnik beogradske strane. On je, prema Petkovićem rječima, 2. jula 2011. godine potpisao glavni sporazum o slobodi kretanja, da bi 26. decembra iste godine dogovoren konačan operativni zaključak grupe za implementaciju u oblasti slobode kretanja.

"U tim sporazumima 2011. godine priznali su kosovsku ličnu kartu, kao i vozačku dozvolu tzv. Republike Kosovo, i u sam sporazum uvode termin RKS sa grbom lažne države Kosovo", navodi Petković. Kako kaže, pitanje proba tablica uveo je Borko Stefanović i vlast Demokratske stranke, koja je tim sporazumima "direktno nanjela štetu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji".

"Aljbin Kurti se juče pozvao na sporazum iz 2011. godine, da na osnovu tog sporazuma oni sada imaju nekakvo pravo da uvode proba tablice za registarske oznake koje dolaze i centralne Srbije", ističe Petković. Petković navodi i da Priština, mimo konsultacija sa EU uvodi te mjere, odnosno "ide na oduzimanje lokalnih srpskih tablica koje izdaju izmještene policijske uprave za prostor Kosova i Metohije".

Petković kaže da je Priština jednostrano, godinu dana ranije, donijela administrativno uputstvo kojim mimo sporazuma zabranjuje izdavanje statusno neutralnih KS tablica. Time je, dodaje, prekršila sporazum i godinu dana ranije prije dogovora umanjila rok važenja tablica.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić kaže da su jutros na administrativnim prelazima do zuba naoružani specijalci albanske nacionalnosti, koji se, dodaje, nalaze u čisto srpskoj sredini.

"Demonstriraju moć, bez ikakvog razvoja stvaraju tenzije. Poslati su iz Prištine iz ko zna kog razloga", kaže Simić za TV Pink. Petković je ukazao da će se na danas zakazanoj hitnoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, razgovarati o političko-bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o eventualnim mjerama Beograda.

Međutim, istakao je, najvažnije je da se "sačuva mir, hladne glave i da naš narod na Kosovu i Metohiji ima normalan život". "To je od presudne važnosti.

Pozivam naš narod da ne reaguje na provokacije. Neka nasilnici rade šta hoće da rade, mi ćemo mirno da protestujemo i pokažemo nezadovoljstvo zbog svega onoga što je protivpravno i što podrazumeva kršenje svih sporazuma", rekao je Petković.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana