Petković: Najava tužbe za genocid - bijedno skretanje pažnje sa Haga i OVK

Srna
Petković: Najava tužbe za genocid - bijedno skretanje pažnje sa Haga i OVK

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je najava Prištine da će tužiti Srbiju za genocid bijedan pokušaj da se pažnja javnosti na Kosovu i Metohiji skrene sa činjenice da u Hagu uskoro neće biti dovoljno pritvorskih jedinica da prime sve zločince iz takozvane OVK.

“Potpuno je jasno da Priština nema ni osnov, ni formalno-pravnu mogućnost da tuži Srbiju za genocid”, rekao je Petković povodom najnovije najave predsjednika samoproglašenog Kosova Vjose Osmani o tužbi za genocid protiv Srbije.

Petković je ocijenio da su kontradiktornost i apsurd postali omiljene retoričke figure političara u Prištini, koji iz dana u dan poručuju da žele da istovremeno razgovaraju sa predstavnicima Beograda i da tuže Srbiju za genocid.

“Ukoliko je Priština iskrena u želji da razgovorom rešava probleme, onda se teren za to ne priprema upućivanjem besmislenih poruka o nekakvoj tužbi za genocid protiv sagovornika, već otklonom od jezika mržnje”, istakao je Petković.

Prema njegovim riječima, Osmani ili ne želi dijalog, a navodnu spremnost Prištine na razgovor pominje tek kurtoazno da bi izbjegla packe međunarodne zajednice ili je potpuno nesposobna da shvati koncept miroljubive politike, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je ocijeni da bi, umjesto što populističkim najavama tužbe za genocid nepotrebno produbljuje međuetnički jaz na Kosovu i Metohiji, Vjosa Osmani trebalo da preduzme hrabre političke korake.

On dodaje da bi Osmanijeva trebala da svoje sunarodnike, kojima je decenijama ispiran mozak šovinističkim porukama o Srbima kao arhizločincima, usmjeri u pravcu suočavanja sa zločinima počinjenim u njihovo ime.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, koji boravi u posjeti Prištini, obavijestila da će Priština nastaviti dijalog sa Beogradom, ali da neće razgovarati o promjeni granica i da neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana