Petković: Međunarodna zajednica da izvrši jači pritisak na Prištinu

Srna
Foto: srna

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je na današnjem sastanku sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom da očekuje da će međunarodna zajednica izvršiti snažniji pritisak na Prištinu.

Petković je informisao Košara o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini poslije odluke prištinskih vlasti da na Kosovu i Metohiji onemoguće održavanje referenduma o ustavnim promjenama u Srbiji, te ukazao da je potreban jači pritisak na Prištinu da se djelovanje međunarodne zajednice ne bi svelo na saopštenja i retoričke poruke. Petković smatra da onemogućavanje održavanja referenduma u srpskim sredinama predstavlja nastavak kampanje nasilja i represije nad srpskim narodom, ali i otvoreno nastojanje da se potpuno ponište i ukinu najelementarnija politička i građanska prava Srba, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Dodatno nespokojstvo unose izjave prištinskih političara da će Srbima na Kosovu i Metohiji i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Srbija, posebno na izborima 3. aprila", rekao je Petković. On je ukazao da je cilj te najave Prištine da obeshrabri srpski narod u borbi za opstanak i prava u južnoj pokrajini, ističući da takav scenario sigurno neće proći.

Petković smatra da potezi Prištine voda ka ugrožavanju mira i nastavku opasne destabilizacije regiona, ali i poništavanju svih napora da dođe do uspostavljanja povjerenja i normalizacije odnosa na Kosovu i Metohiji. "Beograd, i pored svega ovoga, smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i na tome će nastaviti da insistira, iako je neispunjavanje preuzetih obaveza iz briselskih dogovora od strane Prištine još jedna velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa", poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana