Petković: Država će učiniti sve da Srbi u Orahovcu u Velikoj Hoči žive bolje

Srna
Foto: Kancelarija za KiM

ORAHOVAC- Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković započeo je dvodnevnu posjetu južnoj srpskoj pokrajini obilaskom Orahovca i posjetom porodici Šarić, te poručio da će država, zajedno sa crkvom, učiniti koliko je god moguće da svi Srbi u Orahovcu i Velikoj Hoči žive bolje.


Petković je porodicama Šarić, braći Ljubiši i Draganu, uručio opremu za mini vinariju koju je obezbijedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju i istakao da je važno da pomoć države Srbije stigne do svake porodice u Pokrajini.

"Orahovac je jedno od najznačajnijih i najstarijih srpskih naselja u Metohiji, ali, čini mi se, koliko je velika i značajna istorija ovog mesta još od Srednjeg veka i od cara Dušana, tolika je velika muka i tuga kroz koju je prošao ovde ovaj narod, posebno 1998. i 1999. godine, kada je u samo tri meseca 84 lica srpske nacionalnosti stradalo", rekao je Petković.

On je naglasio da se mora voditi računa o budućnosti, ali isto toliko i o ostanku i opstanku u Orahovcu i u Velikoj Hoči, te da je bitno da se utvrdi šta to može država Srbija da pomogne u opstanku srpskog naroda, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Vodimo računa i o svim drugim porodicama, posebno ulažemo u poljoprivredu, ali i da naši ljudi ovde redovno primaju plate, da funkcionišu sve institucije, da dajemo socijalna primanja. Činimo apsolutno sve da naš narod opstane u ovoj enklavi", kazao je Petković.

On je da Srbi koji žive u ovoj multietničkoj sredini dobro znaju kroz šta prolaze i da je upravo mir ono što je prijeko potrebno.

"Bezbednost vam je preko potrebna da bismo mogli da govorimo o budućnosti, da vaša deca, kao i sva druga naša deca, mogu normalno da stasavaju, da idu u škole, da mogu da se osećaju svoj na svom", zaključio je Petković.

Petković je položio vijenac na Spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima, čime je započeo posjetu Velikoj Hoči.

Tokom dana on će, kako je planirano, obići više porodica u Velikoj Hoči, te uručiti pomoć Dečanskoj Vinici i stomatološkoj ambulanti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana