Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO

Srna
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da će srpska strana tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o zajednici srpskih opština (ZSO).

Petković je u razgovoru sa norveškim ambasadorom Jernom Eugenom Jelstadom istakao da je sprovođenje preuzetih obaveza preduslov da “razgovori teku u dobroj vjeri”.

On je naveo da odbijanje Prištine da omogući formiranje ZSO dijalog dovodi u zastoj i umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa.

Informišući norveškog ambasadora o političko-bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, Petković je istakao da su u proteklih nekoliko mjeseci sve učestaliji napadi na Srbe i njihovu imovinu u selima južno od Ibra, na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da to izaziva veliku zabrinutost srpskog naroda u pokrajini, ali i stvara veoma lošu atmosferu u dijalogu Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je rekao je da bi predstavnici međunarodne zajednice u Prištini trebalo da iskoriste svoj politički uticaj i osiguraju da bezbjednost za sve i vladavina zakona u ovoj pokrajini ne budu samo mrtvo slovo na papiru.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana