Patrijarh zahvalio Italiji za obezbjeđenje Srpskih svetinja na Kosmetu

Srna
Patrijarh zahvalio Italiji za obezbjeđenje Srpskih svetinja na Kosmetu

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije izrazio je zahvalnost italijanskim vojnim snagama na Kosovu i Metohiji za obezbjeđenje srpskih pravoslavnih svetinja, koje predstavljaju neprocjenjivu vjersku, kulturnu i istorijsku vrijednost Evrope.

Patrijarh srpski je u razgovoru sa italijanskim ambasadorom u Srbiji Karlom Lo Kašom zahvalnio za mirotvornu misiju italijanskih vojnih snaga u očuvanju mira na Kosovu i Metohiji.

Lo Kašo je istakao da je Italija čvrsto posvećena dijalogu kao rješenju svih problema na zapadnom Balkanu.

On je na sastanku, održanom juče u Patrijaršiji u Beogradu, naeo da Italija u tom pogledu podržava misiju patrijarha Porfirija na prevazilaženju sukoba i podjela zarad uspostavljanja suživota u miru i uzajamnom poštovanju, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Patrijarh srpski Porfirije juče je razgovarao i sa ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom, pri čemu je posebno istakao da SPC njeguje izuzetno dobre odnose sa jevrejskim zajednicama u regionu.

Njegova svetost patrijarh Porfirije se osvrnuo na bratske veze između Srba i Jevreja, koji se jedni prema drugima odnose sa puno poštovanja i razumijevanja.

Srpski patrijarh je, takođe, u jučerašnjem susretu sa ambasadorom Srbije u Bugarskoj Željkom Jovićem, istakao da ga raduje što Bugarska pravoslavna crkva na čelu sa patrijarhom Neofitom njeguje dobre odnose sa diplomatskim predstavnikom Srbije u Bugarskoj.

Jović je upoznao patrijarha srpskog sa trenutnom situacijom u Bugarskoj i naglasio da ulaže veliki trud da se između dva bliska naroda uspostave što čvršći i prisniji odnosi na temeljima uzajamnog povjerenja i poštovanja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana