Patrijarh Porfirije u ponedjeljak služi liturgiju u Ohridu

Srna
Patrijarh Porfirije u ponedjeljak služi liturgiju u Ohridu

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije 5. juna, na Duhovski ponedjeljak, služiće Liturgiju u hramu Svete Sofije u Ohridu, čime će svečano biti obilježena prva godišnjica od kada je srpski patrijarh uručio Tomos o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve Njegovom blaženstvu arhiepiskopu skopskom i makedonskom Stefanu.

Patrijarh Porfirije služiće liturgiju u drevnom hramu u Ohridu na poziv arhiepiskopa Stefana, saopšteno je večeras iz Srpske pravoslavne crkve.

Prilikom uručenja Tomosa patrijarh Porfirije je rekao da Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija ima ne samo uslove, nego i potrebu i mogućnost da se organizuje kao autokefalna crkva.

"Ispostavlja se da je to najbolji mogući način i metod za život Pravoslavne crkve i naše pravoslavne braće i sestara u Severnoj Makedoniji. Zato ono što smo već realizovali služenjem Liturgije u Skoplju danas osećamo da treba javno pred svima i dokumentom koji se zove Tomos da obznanimo punoći Crkve", istakao je tada patrijarh srpski, podsjeća se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana