Patrijarh Porfirije: Egoizam čovjeka vodi rat sa bližnjim

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je na predavanju u Beogradu da je duh savremenog doba ispunjen individualizmom, hedonizmom i egoizmom i da takav instinkt savremenog čovjeka bez balansa, ideje i ljubavi ne može uroditi plodom.

"Taj duh koji danas dominira planetom nagoni čoveka da pored sebe i oko sebe ne vidi nikoga. Individualizam u međusobnim odnosima i želja da sve bude podređeno jedino i samo nama dovodi ne samo do toga da svog bližnjeg smatramo u najmanju ruku konkurentom i za svog neprijatelja", rekao je patrijarh Porfirije na sinoćnjem predavanju u Domu kulture Studentski grad.

On je upozorio da posljedice orijentacije ka individualizmu jesu otuđenost savremenog čovjeka, posebno u velikim gradovima, zatim eksploatatorski odnos prema čovjeku i insistiranje na pravima pojedinca, saopšteno je iz SPC.

"Takav instinkt savremenog čoveka bez balansa, bez ideje i što je najpogubnije bez ljubavi ne može uroditi plodom. Štaviše, taj egoistični implus čoveka vodi u rat! Potpuno sam, ograđen debelim zidovima koje je sam izgradio oko sebe, ispunjen gnevom, nezadovoljstvom, ljubomorom čovek stvara predukus samog pakla. Nažalost, brine nas činjenica da je takvo stanje zahvatilo i porodicu", rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da podvig podizanja i očuvanja porodice u skladu sa jevanđeljskim vrijednostima koje podrazumijevaju žrtvu za druge i potpunu otvorenost za druge, jesu vrijednosti koje pozivaju čovjeka da "raspne svoj egoizam i individualizam" kako bi bližnjeg vidio kao svog vječnog saputnika i brata čije dostojanstvo mora da čuva i poštuje.

Patrijarh Porfirije zaključio je da je ljubav jedini lijek protiv egoizma i jedini put u smisao života koji se može ostvariti samo kroz bližnjeg.

Jednočasovno predavanje o temi "Jedni drugima smo potrebni" pratilo je nekoliko stotina akademaca, koji su do posljednjeg mjesta ispunili Veliku salu Doma kulture Studentski grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana