Patrijarh: Karlovci su mjesto gdje se ukrštaju vjera i nauka

tanjug
Foto: tanjug

SREMSKI KARLOVCI - Spomen-sobu, odnosno Riznicu, u Bogosloviji “Sveti Arsenije Sremac” u Sremskim Karlovicma blagoslovio je danas patrijarh Porfirije.

Riznica je otvorena uz prisustvo bogoslovskih đaka i profesora, sveštenstva, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i pokrajinskih sekretara.

“Karlovci su najbolji mogući pokazatelj i poruka, nama danas naročito za Crkvu je to važno, da ne postoji veštačka podela između nauke i vere”, kazao je patrijarh Porfirije i istakao da je Crkva podigla i Bogosloviju i Gimnaziju, kao što je isto i vijekovima ranije za prosvjetu činio Sveti Sava.

“Riznica koju smo danas osvetili jeste riznica u kojoj se pokazuje koliko su oni koji su ovde školovali, podučavali đake, ali i oni koji su se učili s jedne strane, upravo vodili računa o izgrađivanju identiteta čiji koren se oslanja na jevanđelje, ali s druge strane, baš izgrađujući svest o sebi, ova Bogoslovija je činila da svi koji iz nje izlaze da bez kompleksa I straha mogu da stupaju u komunikaciju sa svim drugima sa različitim mišljenjima i stavovima i grade jedan kreativni dijalog”, kazao je patrijarh.

Istakao je da je ova bogoslovija nezamjenljiva u istoriji prosvjete našeg naroda, i da se vjera i nauka ukrštaju u Sremskim Karlovcima.

Ovdje se nalaze predmeti koje čuva Muzej grada Novog Sada, kao i iz arhiva SANU u Sremskim Karlovcima, pojedini dokumenti koji su čuvani u samoj Bogosloviji i oni koji su pozajmljeni iz privatne arhive porodica čiji su članovi nekada bili đaci Bogoslovije.

Tu su i relikvije sa Svete Gore koje je sačuvala čitavih 110 godina porodica Maširević, odnosno potomci prote Maširevića sa njegovog putovanja sa đacima Karlovačke bogoslovije, male ikone, brojanica, krst i posebnu kutija u kojoj se čuva grumen sa Svete Gore.

U riznici se nalazi i indeks Konstantina Kostića, sveštenika koji je 1918. učestvovao na skupštini 1918. u Novom Sadu, prilikom prisajedinjenja Kraljevini Srbiji, koji je njegova unuka Desanka Kostić iz Novog Sada pozajmila za ovu priliku. Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio da će Vlada i u narednim godina izdvajati značajna sredstva za rekonstrukciju svetinja i da isto to očekuju od Vlade Republike Srbije kako bi u potpunosti obnovili Sremske Karlovce.

“Pokrajinska vlada je sa velikim zadovoljstvom zaista iz srca učestvovala u obnovi spomen sobe Karlovačke bogoslovije, a završili smo radove i na sanaciji krova ovog zdanja i čini mi se na najbolji način, imajući u vidu i poruke koje je uputio i patrijarh Porfirije, sledimo ideje i napore onih koji su tokom minulih vekova svojim angažovanjem, zadužbinarstvom, svojom verom izgradili ovo mesto i usmerili ga ka duhovnom razvoju našeg naroda”, kazao je Mirović.

 Riznica je otvorena i za širu javnost, a ideja Rektorata jeste da se sadržaj u njoj tematski mijenja, kako bi se obuhvatili svi važni istorijski momenti Karlovačke bogoslovije i Crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana