Patrijarh Irinej pozvao na vjernost srpskoj crkvi

Srna
Patrijarh Irinej pozvao na vjernost srpskoj crkvi

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji se nalazi u posjeti Srpskoj pravoslavnoj parohiji “Svetog Save” u San Petersburgu na Floridi, pozvao je sveštenstvo i vjernike da budu jedinstveni, vjerni svojoj crkvi i da čuvaju maternji jezik, kulturu i pravoslavnu vjeru.

“Došli smo da vas posetimo kao svoj svoje. Došli smo da smirimo i umirimo neke glasove koji se čuju sa ovih prostora, glasove koji nas ne kvalifikuju kao jedan mudar narod”, rekao je patrijarh Irinej, nakon što su mu dobrodošlicu priredili episkopi istočnoamerički Irinej, novogračaničko-srednjezapadnoameričkim Longin i zapadnoamerički Maksimom, kao i mnogobrojni vjernici.

Srpski partijarh je naveo da će istina o situaciji u ovim eparhijama biti utvrđena, ali da se “često nešto malo desi, pa se od toga maloga napravi nešto veliko i strašno”, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

On je okupljenima poručio i da čuvaju jedinstvo, koje je srpski narod sačuvalo kroz istoriju, kao i kulturu, vjeru, jezik, jer to isto čine i drugi narodi u SAD.

Patrijarh je vjernom narodu poželio svako dobro u ovoj bogatoj zemlji, te savjetovao da se potrude da pokažu dobre osobine da bi Srbe vrednovali i cenili kao narod koji ima značaja u istoriji.

“Ne zaboravite da gledajući na vas, na vaše ponašanje ovde i na vaš odnos prema državi, prema radu i sredini u kojoj se nalazite, cene i nas koji smo ostali u našoj otadžbini”, dodao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, Srbi su, nažalost, u posljednje vrijeme predstavljeni u jako lošem izdanju pred licem ovoga svijeta, pripisuju im se zla djela, koja su, u stvari, njima drugi činili.

“Naše komšije sa kojima delimo život, sve svoje osobine i svoja zla dela koja su prema nama primenili, pripisali su nama u odnosu prema njihovom narodu. Bogu hvala, to mišljenje se polako menja, jer ljudi uviđaju gde je istina, a gde je laž i neistina”, rekao je srpski patrijarh.

On je prenio i da se Srbija polako oporavlja od svojih velikih nevolja i iskušenja koje je doživjela u bliskoj i daljoj prošlosti, da se život normalizuje, a ekonomija i privreda obnavljaju.

Dobrodošlicu patrijarhu poželio je episkop istočnoamerički Irinej, koji je zatražio blagoslov, te istakao da su sveštenstvo, monaštvo i narod SPC u Americi nerazdeljivi dio Svete svetosavske crkve.

On je naveo da su na završenom dvodnevnom zasjedanju godišnje Skupštine Srpske pravoslavne eparhije istočnoameričke donijete odluke, za koje se nada da će biti na korist i dobrobit svete Srpske pravoslavne crkve.

“Skupština je protekla u ljubavi, miru i slozi. Tražili smo da nam dođete Vi, da nas blagoslovite Vašim prisustvom, jer ćete biti srećni, nadamo se, sa duhovnom decom Vaše svete Crkve, koji su ovde članovi po posvećenju ili po izboru”, rekao je episkop istočnoamerički.

Patrijarh Irinej i episkop šumadijski Jovan nalaze se u višednevnoj posjeti eparhijama SPC u Americi, zbog situaicje u tim eparhijama. /kraj/vš/msb

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana