Patrijarh Irinej: Nadamo se ruskoj pomoći za Kosovo

Sputnjik
Patrijarh Irinej: Nadamo se ruskoj pomoći za Kosovo

Nadamo se da će nam Rusija pomoći da sačuvamo Kosovo, koje je srpski Jerusalim, rekao je danas patrijarh srpski Irinej, koji je sa predstavnicima kompanije “Gaspromnjeft” potpisao sporazum o nastavku ruskog učešcća u izvođenju radova na unutrašnjoj mozaičkoj dekoraciji Hrama Svetog Save.

Patrijarh je podsketio da je Rusija kroz vokekove pomagala Srbiji, primijetivši da je ruski narod moććan i veliki, a srpski mali, “ali ima tu sreću da svoj mali čamac vezuje za veliki ruski brod”.

- Ruski presto je uvijek imao razumijevanja za naše potrebe i priticao nam u pomoć kad smo bili u najtragičnijem trenutku, a zahvaljujući caru Nikolaju Drugom Srbija je opstala 1915/16. godine. Onda kad nam Rusija nije mogla pomoći onoliko koliko smo očekivali, nije nam nikad odmogla, za razliku od naših drugih saveznika - rekao je srpski patrijarh.

- I danas se Srbija nalazi u dosta teškom položaju, okružena bivšim prijateljima. Zato nam je ruska pomoć potrebna i mi tu pomoć očekujemo, prije svega da sačuvamo Kosovo koje je za naš narod srpski Jerusalim i sveta zemlja. Sve što je vrijedno u srpskoj kulturi tamo ima svoj početak i tako da se ne možemo se nikad odreći Kosova. Nadamo se da će nam u tome pomoći Rusija koliko može – a može mnogo - naveo je srpski patrijarh.

On je konstatovao da nekadašnji prijatelji Srbije danas zaboravljaju to prijateljstvo i savezništvo.

- Mi smo uvijek bili na pravoj strani, a danas prave strane nema. Bivši prijatelji pokazuju svoje druge lice i neki svoj interes koji nije u pravdi -  dodao je patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana