Otvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM, Srbi najavili bojkot

Tanjug
Otvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM, Srbi najavili bojkot

KOSOVSKA MITROVICA - U Kosovskoj Mitrovici jutros su otvorena biračka mjesta na glasanju koje organizuju privremen e prištinske institucije u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije o smjeni gradonačelnika Albanaca izabranih na izborima u aprilu 2023. godine glasovima oko tri odsto albanskih birača.

Sve srpske stranke pozvale su na bojkot, a Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da referendum ne uspije i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice biračka mjesta otvorena su u sedam sati, a na na njima za sada nema glasača, prisutni su samo predstavnici Opštinske izborne komisije.

Ulice u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice su prazne i na njima gotovo da nema ljudi.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da će se glasati na ukupno 23 biračka mjesta.

Prvobitno je planirano da se glasanje održi na 43 biračka mjesta, ali su direktori škola na sjeveru KiM odbili da ustupe školske zgrade za održavanje glasanja.

Biračka mjesta su u opštinskim zgradama, privrednim subjektima, školama koje rade po prištinskom sistemu, a u Zubinom Potoku postavljeni su i kontejneri, što je bio slučaj i na izborima u aprilu prošle godine koje su Srbi bojkotovali.

Svi politički subjekti koji predstavljaju Srbe pozvali su građane na bojkot današnjeg referenduma zbog brojnih opstrukcija od strane Prištine.

Prema administartivnom uputstvu koje su usvojile privremene prištinske vlasti, za smjenu gradonačelnika potrebno je prikupiti 50 odsto plus jedan glas od ukupnog broja upisanih birača, što je vrlo teško ostvariti, imajući u vidu da je zbog stalnih pritisaka Prištine sjever KiM napustilo 15 odsto Srba.

Srpska lista je ukazala i da je na biračkom spisku znatno veći broj birača nego što to prikazuje situacija na terenu, kao i na postavljanje kamera na biračkim mjestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana