Osumnjičena tri bivša ministra

B92, Tanjug
Osumnjičena tri bivša ministra

Beograd - Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao je da su rješeni svi predmeti spornih privatizacija. U više predmeta podignute optužnice. Osumnjičena su i tri bivša ministra.

On je rekao da u četiri predmeta tužioci treba da donesu konačnu odluku, a u tri - Šinvoz, Žitoprodukt i Srbolek, još se neki detalji ispituju.

"Šteta u spornim privatizacijama iznosi 7,7 milijardi dinara, privedeno je 76 lica, a na osnovu od juče podignutih optužnica biće uhapšeno još 56 lica za 64 krivična dela", izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije sazvanoj povodom okončanja istrage 24 sporne privatizacije.

Prvi potpredsjednik vlade je izjavio da je od jutros u akciji privođenja narko dilera privedeno 128 lica, da će s prethodnom sličnom akcijom to značiti gotovo 500 privedenih, a onima koji su se sklonili ili pobegli na dan, dva, poručio je da im pakao tek predstoji.

Radisavljević: 11 istraga, šteta najmanje 80 miliona evra

Tužilac Miljko Radisavljević, obraćajući se na konferenciji, rekao da je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo 11 istraga. Kako je rekao, ukupno je osumnjičeno 93 osobe, od kojih su istrage o 66 osoba završene, a protiv 63 lica su i podignute optužnice.

Među osumnjičanima su, kako je rekao Radisavljević, i tri bivša ministra, bivši direktor Agencije za privatizacije, direktor Akcijskog fonda i više direktora....

Visina štete koja je pričinjena državi je najmanje 80 miliona evra, podvukao je Radisavljević.

On je rekao da očekuje da će prve prvostepene presude biti donijete do kraja 2014.

Pokrenuli smo do sada 11 istraga na osnovu izvještaja Saveta za borbu protiv korupcije, a dok protiv četiri nije bilo osnova za istragu, pojasnio je tužilac.

Istrage su podignute za: Sartid, Jugoremediju, Mobtel, Luku Beograd, Prosvetu, Zastavu Elektro, Nubu Invest, Azotaru Pančevo, Petrohemiju, Srbolek, Šinvoz.

Tužilaštvo je zaključilo da u četiri predmeta nema osnova za pokretanje postupka, a to su pokušaj prodaje Telekoma, davanje koncesija za izgradnju auto puta Horgoš - Požega, prodaja Trudbenik gradnje i davanje zemljišta za izgradnju u Bloku 63 preduzeću Delta real, rekao je Radisavljević.

On je istakao da je policija juče podnela dvije krivične prijave povodom privatizacije dva preduzeća, jednu povodom Veterinarskog zavoda, a jedna povodom ATP Vojvodina.

On je najavio da će o njima biti donijeta tužilačka odluka do Nove godine.

Tužilaštvo je dobilo i tri izvještaja o prodaji akcija C Marketa, Večernjih novosti i Nacinalne štedionice i ti slučajevi će biti istraženi, napomenuo je tužilac za organizovani kriminal.

On je precizirao da su u pomenutim istragama provjeravane privatizacije, a provjeravaju se takođe i sa aspekta njihovog poslovanja.

U tom kontekstu je rekao da je moguće da bude i proširenja istrage, ili nekih drugačijih odluka u predmetima u kojima nisu poretnuti postuci za privatizaciju.

Vučić je rekao da se radi o teškom poslu, i zahvalio se pripadnicima policije i Tužilaštva na uloženom trudu. Ovo su bili predistražni postupci, rekao je Vučić i dodao da očekuje brze i efikasne pravne postupke.

"Slučaj Sartid - prijava protiv Kolesara i još tri osobe"

Što se tiče Sartida podnijeta je krivična prijava protiv 4 lica, mijenju kojima je Nemanja Kolesar, ali nije bilo osnova za prijavu protiv bivšeg ministra Aleksandra Vlahovića, rekao je Vučić.

Među osobama protiv kojih je podnijeta krivična prijava je Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta premijera Zorana Đinđića.

Vučić je rekao i da su prijave podnijete protiv Gorana Kljajevića, Branislava Ignjatovića i Dušana Marčićeva.

"Nema Aleksandra Vlahovića, ako je neko hteo to da pita - nema nikakvih dokaza (i) ne možete da gonite nekoga za to što se čuli ili što su novine napisale", rekao je on.

Prvi potpredsjednik vlade je dodao i da Vlahovića "niko nije štitio" a da ne zna "ni ko bi ga štitio". Miljković je dodao, što se tiče Sartida, da se istrage vode protiv tri lica, u ovom trenutku.

"Sartid" je prodat za 23 miliona evra "Ju-es stilu", dok su dugovi koji su procenjivani na 1,7 milijardi dolara prenijeti na državu.

U vrijeme privatizacije Sartida", Kljajević je bio predsjednik Trgovinskog suda, Ignjatović je obavljao dužnost stečanoj upravnika "Sartida" dok je Marčićev bio sudija Trgovinskog suda.

Na pitanje novinarke B92 da li su među osumnjičenima ima i imena koja su se pominjala po medijima - Dragana Đurića, Milana Beka, Mlađana Dinkića, Vučić je rekao da ne može da kaže da li ima njihove odgovornosti u tim slučajevima.

"Nisu pošteđeni ni tužioci, policajci..."

Miljko Radisavljević je rekao da je istina da nema organizovanog kriminala bez sprege sa vlašću ali i naglasio da su i tužioci u istom tretmanu, i da nisu pošteđeni, i da je prošle godine jedan kolega iz zapadne Srbije koji je pravosnažno osuđen na četiri godina.

Ministar pravde i državne uprave Selaković je rekao da je činjenica da su tek sada rješena ova pitanja, dokaz da je sistem bio loš, i da je država spavala. Reforma nije bila dobra, ali ovo što danas imamo je onaj deo reforme koji će svaki građani Srbije pozdraviti i ono što mora da se nastavi, kaže ministra. Reforma će biti poitpuna kada se donesu presude, rekao je Selaković.

On se saglasio da je po pitanju organizovanog kriminala važna sprega države i kriminala, da je to karakteristično i za države EU, ali su one našle način da se bore protiv toga. I mi danas ovde pokazujemo da smo utemeljili borbu protiv toga, kaže minister

I direktor policije Milorad Veljović je rekao da u toj sprezi sa kriminalom ima dosta i policajaca, i da je MUP odlučan da se sa tim djelovima razračuna.

Riječ je o slučajevima privatizacije čiju reviziju i izvještaj o tome je u junu 2011. godine zatražila Evropska komisija, nakon što je nekoliko velikih evropskih firmi zatražilo od nje pomoć u zaštiti vlasničkih prava.

Pljačkom i korupcijom u okviru ovih privatizacija, karakterističnim za trazicionu Srbiju i druga tranziciona društva, bavila se uz velike teškoće i otpore nekadašnja predsjednica Savjeta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

Vučić je po stupanju na dužnost najavio borbu protiv korupcije i kriminala i preispitivanje spornih privatizacija, a ove nedjelje saopštio je da su policija i ostali državni organi završili sve poslove u okviru istrage spornih privatizacija, te da ostaje da se vidi koliko će optužnica biti podignuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana