Osnovano Misionarsko odjeljenje Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke

Srna
Foto: eparhija.me

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je, zbog potrebe unapređenja misionarske djelatnosti, osnovao Misionarsko odjeljenje Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, sa sjedištem u Beogradu.

Tom odlukom je centralna eparhija Srpske pravoslavne crkve /SPC/ prvi put u svojoj istoriji dobila stručno misionarsko tijelo koje će djelovati pod direktnim nadzorom patrijarha, saopšteno je iz SPC.

Odlukom patrijarha Porfirija određeno je, između ostalog, i da krsna slava Misionarskog odjeljenja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke bude praznik Svetih Kirila i Metodija ravnoapostolnih, prosvjetitelja slovenskih.

Odlukom Njegove svetosti, to odjeljenje koncipirano je kao misionarska struktura koja se sastoji od pet različitih i međusobno povezanih odsjeka.

Za sjedište Misionarskog odjeljenja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke određen je poseban prostor pri parohijskom domu Crkve Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu, u hramu koji ima višedecenijsku misionarsku tradiciju oličenu u Misionarskoj školi, koja će naredne godine proslaviti četiri decenije neprekidnog postojanja.

Za upravnika Misionarskog odjeljenja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke imenovan je prezviter Oliver Subotić, paroh pri Hramu Svetog Aleksandra Nevskog, koji je do sada obavljao nekoliko misionarskih zadataka pri Svetom arhijerejskom sinodu SPC.

Upravniku je, osim primarnog zadatka, povjereno i vođenje Odsjeka za spoljašnju misiju, koji će biti usmjeren ka misionarsko-duhovnom radu sa stranim državljanima privremeno ili stalno nastanjenim u Beogradu, a koji imaju interesovanje za pravoslavno hrišćanstvo.

Protojerej-stavrofor Vajo Jović, umirovljeni sveštenik sa višegodišnjim misionarskim iskustvom, imenovan je za koordinatora Odsjeka za parohijsku misiju, a u okviru tog odsjeka biće pokrenut stalni mentorski rad sa mladim sveštenicima kojima će se na sistematičan način prenositi najbolja parohijska iskustva i davati duhovna podrška u njihovoj svešteničkoj službi.

Đakon Aleksandar Milojkov, doktor patroloških nauka koji služi pri Hramu Vaznesenja Gospodnjeg, a vjersku nastavu predaje u Zemunskoj gimnaziji, imenovan je za koordinatora Odsjeka za dijalog u javnoj sferi.

Uloga tog odsjeka biće pokretanje dijaloških tribina na kojima će mišljenja o raznim temama razmjenjivati pravoslavni duhovnici, vjeroučitelji i intelektualci sa predstavnicima nauke, filozofije, umjetnosti i kulture, što će pomoći razbijanju predrasuda o Crkvi naslijeđenih iz perioda socijalizma, a koje su još prisutne u društvu.

Odluka je donesena juče, na praznik Svetog Kirila ravnoapostolnog, prosvjetitelja slovenskog. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana