Olgici Markanović opet produžen pritvor

Tanjug
Olgici Markanović opet produžen pritvor

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu produžio je danas za još 30 dana pritvor Olgici Markanović optuženoj za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima, za koje nema licencu.

Pritvor joj je produžen odlukom krivičnog vanpretresnog vijeća suda zbog opasnosti od bjekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogla da ponovi krivično djelo, precizirala je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković. 
Na ovu odluku okrivljena i njeni branilac imaju pravo da ulože žalbu u roku od tri dana.

Markanović je u pritvoru već skoro dva mjeseca, od hapšenja 1. juna.

Ranije danas Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je sudu optužni prijedlog protiv Markanović i njene saradnice J.T. zbog krivičnog djela - teško djelo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu.

Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanovićku osudi na tri godine zatvora, a J.T. na godinu dana zatvora.

Markanovići i J. T. se terete da su krivično djelo izvršile od 1. maja 2020. godine do 1. marta ove godine u neregistrovanom "medicinsko-estetskom centru Tayas" u Beogradu u ulici Drinička br. 8a, tako što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva "plazma pen" prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim dijelovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena.

Istovremeno su primjenjivale nedopuštene injekcije lokalne anestezije "lidokain - hlorida" koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usljed nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primjene uređaja "plazma-pen" zbog korišćenja struje.

Tužilaštvo je u toku dokaznog postupka ispitalo 12 oštećenih i jednog svjedoka i odredilo medicinsko vještačenje tjelesnih povreda oštećenih od strane sudskog vještaka za oblast plastične i rekonstruktivne hirurgije.

U daljem toku postupka tužilaštvo je najavilo da će ispitati preostale oštećene, odrediti medicinsko vještačenje tjelesnih povreda oštećenih, nakon čega će donijeti odluku o krivičnom gonjenju okrivljenih zbog istog krivičnog djela učinjenog na štetu lica koja nisu obuhvaćena ovim optužnim prijedlogom, saopštilo je tužilaštvo.

Markanović je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadrilekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijetima pružala je, kako je navela, uređajem "Plazma pen" koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Markanović je takođe tvrdila da posjeduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usled nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu prije oporavka kože.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana