Oglasilo se Tužilaštvo o navodnom silovanju u vrtiću: Objavljeno jezivo pismo roditelja

GS
Vrtić ilustracija
Foto: Profimedia | Vrtić ilustracija

BEOGRAD - Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da izvrši sve provjere povodom prijave roditelja da je petogodišnje dijete povrijeđeno u vrtiću.

Takođe je naloženo i da se sprovede institucionalni nadzor i obavijesti inspekcija, kako bi se utvrdilo da li je došlo do propusta od strane bilo kog lica.

- Nakon svih obavljenih provera, preduzimaće se dalje radnje - saopštilo je Treće osnovno javno tužilastvo.

Policijska stanica Zemun obavijestila je juče dežurnog zamjenika Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, da je roditelj prijavio da njegovo dijete ima povrede po tijelu i da mu je povrede nanijelo drugo dijete istog izrasta u vrtiću.

Ocijenjeno je da u ovom slučaju nema krivičnog djela iz nadležnosti VJT u Beogradu, jer djeca do 14 godina nisu krivično odgovorna. Zbog toga je naloženo policiji da obavijesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću.

Takođe je naloženo da se obavijesti prosvjetna inspekcija kako bi preduzela mjere iz svoje nadležnosti.

Evo šta su roditelji napisali policiji

Grupa roditelja čija djeca idu u predškolsku ustanovu “Povratak prirodi” u Zemunu, prijavili su navodno vršnjačko i seksualno uznemiravanje koje se, kako tvrde, desilo između dječaka predškolske grupe, piše portal 24sedam.

Oni su čitav slučaj prijavili policiji.

- Ovim putem Vam se obraćamo kao grupa roditelja čija deca pohađaju nastavni program predškolske ustanove „Povratak prirodi” u Zemunu na adresi Pregrevica br. 96. Imamo osnovane sumnje da se među decom pomenutog vrtića dogodilo seksualno uznemiravanje među vršnjacima predškolske grupe, u kojem su dva dečaka zatvorili trećeg dečaka u toalet, pri čemu ga je jedan držao za ruke, dok mu je drugi stavljao svoje prste u anus, napravivši mu podlive u pomenutoj regiji.

Takođe postoje osnovane sumnje da su isti dečaci, na isti način napastvovali još jednog dečaka, koji u poslednjih mesec dana, iznenada svom ocu i majci ne dozvoljava da ga obrišu posle velike nužde. Drugi dečak apsolutno odbija da priča na ovu temu, zbog čega roditelji osnovano sumnjaju da je i on žrtva ovakvih događaja od strane dečaka iste grupe. 

Takođe, navodimo da postoji još dece koja ne žele da razgovaraju na ovu temu ili daju samo kratke i nepotpune odgovore svojim roditeljima koji pokušavaju da saznaju da li su i oni eventualno bili žrtve pomenutih događaja.

Prvi ovakav incident, dogodio se pre više od dve nedelje. Raspolažemo sa informacijama da PU „Povratak prirodi” ni jednog trenutka nije prijavilo dešavanja nadležnom Centru za socijalni rad. Takođe su pored te neispunjene zakonske obaveze, kategorički odbili da organizuju roditeljski sastanak, na kojem bi roditeljima dali informacije, koje su od značaja u vezi gore pomenutog, zbog čega smo im ukazali  na zabrinutost za svoju maloletnu decu, koja nisu u stanju, niti mogućnosti da zaštite svoja prava i interese. Te iz svega toga postavljamo pitanje zbog čega pomenuta predškolska ustanova odbija da sve gore  pomenuto prijavi nadležnim institucijama, radi eventualnog preduzimanja mera iz svoje nadležnosti?!

Kako su neki od roditelja zabrinuti zbog postupanja vaspitne ustanove, svoju decu su povukli iz iste, ne bi li eventualno sprečili ovakve ili slične nemile događaje.  A s obzirom na reagovanje PU ”Povratak prirodi”, isti roditelji nisu sigurni na koji način treba da reaguju i kome da se obrate za pomoć.

Napominjemo da se veliki broj dece u kontinuitetu žali na jednog istog dečaka. Deca, tj.dečaci predškolske grupe iznose nezadovoljstvo, strah da govore o tome, pravdajući se da trpe fizičko i psihičko nasilje, dok devojčice „samo” psihičko. Uprava iz vrtića je i na ovo takođe ostala nema. Odgovor koji smo dobili od rukovodioca je da je njihova procena da su roditelji oba deteta koja ispoljavaju pomenuta ponašanja, sasvim „normalni” ljudi i da druga deca sigurno preteruju u svojim prepričavanjima - piše u pismu, koje je dostavljeno redakciji portala 24sedam.

Dodaje se da su dvojica dječaka članovi predškolske grupe.

- Ovim putem, kao roditelji, ukazujemo zabrinutost, kako za svoju, tako i za decu koja su i sama  učesnici pomenutog neprimerenog ponašanja, koji eventualno može da  ukaže na neki vid zanemarivanja ili zlostavljanja od strane njihovih roditelja, a najviše zbog razvojnog doba u kom se isti nalaze. U prilog tome govori i činjenica da je majka od jednog od njih, do skora na socijalnim mrežama objavljivala svoje polunage slike. 

Molimo Vas za što brže reagovanje i preduzimanje mera iz Vaše nadležnosti, kako smo  kao roditelji više nego uplašeni i zabrinuti za elementarnu fizičku i psihičku bezbednost naše dece, kako sa vrtićem nije uspostavljenja saradnja u aktuelnim pomenutim događajima.

Roditelji dece PU „Povratak prirodi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana