Održan koncert u znak sjećanja na Andriju Čikića

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD- Učenici muzičke škole "Josip Slavenski" održali su koncert u Kolarčevoj zadužbini u znak sjećanja na učenika škole Andriju Čikića, koji je izgubio život u tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“.

Posjetioci su na početku koncerta čuli Čikićevu kompoziciju "Emocije", prvonagrađenu na Republičkom takmičenju muzičkog stvaralaštva "Deca kompozitori", u izvođenju Đorđa Ilića, Andrijinog druga iz razreda.

"Od lepog je bio satkan, i samo lepo je stvarao", rekao je, između ostalog, o Čikiću u uvodnom obraćanju novinar, urednik i prezenter Miloš Milovanović.

 Učenik petog razreda Pavle Tadić izveo je svoju kompoziciju "San jednog dečaka", koja je osvojila treću nagradu na nedavno održanom Memorijalnom takmičenju za mlade kompozitore "Andrija Čikić".

Svoju pjesmu "Zauvečni", koju je napisala potresena užasnom tragedijom, pročitala je Tijana Ž. Kovačević, bivša učenica škole, sada studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Nastupili su sinoć i gitarista Stefan Stanimirović, violončelista Pavle Božić u pratnji pijanistkinje Sanje Knežević Gavrilović, pijanista Mihajlo Jelić, klarinetista Pavle Maksimović i violinistkinja Zoja Milićević u pratnji pijaniste Marije Sabljić.

Klavirski duo Amorozo, kog čine Igor Glavašić i Sofija Vilovski izveli su "Skaramuš, prvi stav" Darijusa Mija, a predstavio se i trio gitara Slavenski, u kome su Ivan Haršić, Nikola Arsić i Maksim Vlašković sa "Peruanskim valcerom" Horhea Kardoze.

Burne aplauze dobili su i duo Ad libitum, saksofoniste Đorđa Blaćanina i pijaniste Alekse Krstića za "Sonatu za saksofon i klavir, prvi stav" Ante Grgina, i pijanista Igor Glavašić za svoj nastup.

Koncert je dirljivo završen Opelom u fis-molu Stevena Mokranjca, koje je otpjevao hor učenika srednje škole, pod dirigentkinjom, profesorkom Tijanom Kovačević, sa solistom đakonom Nikolajem Vukovićem.

Hor je Mokranjčevo djelo izveo za Andriju, Anu, Bojanu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Adrianu, Angelinu i Dragana stradale u školi "Vladislav Ribnikar“, a nagrađen je dugotrajnim aplauzom prisutnih.

Čikić je bio učenik prvog razreda srednje muzičke škole "Josip Slavenski", gdje je učio klavir na Vokalno-instrumentalnom odseku u klasi profesorke Tatjane Đorđević, a u isto vreme je pohađao i Odsek za teoriju muzike.

Koncert za Dan škole predviđen u maju odložen je nakon tragičnih događaja u "Vladislavu Ribnikaru" za jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana