Od ponedjeljka kombinovana nastava za srednje škole u 4 grada u Srbiji

Tanjug
Foto: GS

BEOGRAD- Tim za praćenje i koordinisanje primjene preventivnih mjera u radu škola donio je odluku da se 2. model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava, od ponedeljka, 25. oktobra, primjenjuje u srednjim školama na teritoriji četiri lokalne samouprave: Beograd, Vrnjačka Banja, Niš i Šabac.

Drugi model nastave podrazumijeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odjeljenja su podijeljena u grupe, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prije donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o oboljevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima oboljelih, odnosno broju odjeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usljed oboljevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primjenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, koji podrazumijeva neposrednu nastavu u školama. Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, u nedjelji od 14. oktobra do 20. oktobra broj oboljele djece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.372 (0,57%) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 72 (0,18%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odjeljenju promijenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana. Ukupno je 1.003 (2.52%) odjeljenja (17 i više učenika), koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odjeljenju promijenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 157 (0,39%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab. Dok ne bude donijeta takva odluka Tim za škole će, kao i do sada, donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samoupravama, navedeno je u saopštenju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana