Očekuje se da će biti oboljelih u Srbiji, ali ne treba dizati paniku

Srna
Očekuje se da će biti oboljelih u Srbiji, ali ne treba dizati paniku

BEOGRAD - Na teritoriji Srbije trenutno nema oboljelih od virusa korona, mada je očekivano da će ih biti, ali to ne znači da treba dizati paniku jer je država spremna da odgovori na pojavu ovog virusa, rekao je predsjednik Odbora Skupštine za zdravlje i porodicu Darko Laketić.

Na sjednici ovog odobra nadležni organi su predstavili informaciju o epidemiološkoj situaciji u Srbiji u vezi sa novim virusom korona, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Laketić je naglasio da su dezinformacije u medijima uzburkale javnost i da je neophodno da informacije koje se plasiraju odgovaraju istini i činjeničnom stanju na terenu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Berislav Vekić potvrdio je da u Srbiji nisu registrovani slučajevi oboljenja od virusa korona.

On je podsjetio da je u Srbiji na taj virus do sada testirano ukupno 20 osoba koje su ispunjavale uslove za testiranje i da su svi uzorci bili negativni.

Vekić je naveo da je u svijetu oboljelo ukupno 82.107 osoba, a zabilježena su 2.804 smrtna slučaja, kao i da je virus registrovan u 43 zemlje.

On je podsjetio da je kao prevencija preporučeno izbjegavanje osoba koje imaju znakove oboljenja i masovnih okupljanja, pojačana higijena ruku sapunom ili alkoholnim gelovima, nošenje zaštitnih maski i izbjegavanje kontakta sa živim ili mrtvim domaćim ili divljim životinjama.

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milovan Jovanović Batut" Verica Jovanović i pomoćnik direktora i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević naglasile su da je Srbija spremna za eventualnu pojavu i liječenje virusa i da nema mjesta panici.

One su istakle da se situacija prati svakog časa i da će, ukoliko i dođe do oboljevanja, najveći broj pacijenata imati minimalne simptome, a kod mnogih će oni čak potpuno izostati, te da se može očekivati hospitalizacija svega 15 odsto od ukupnog broja oboljelih.

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša smatra da je mogućnost da će se korona virus pojaviti u Srbiji veoma velika, ali da će biti primijenjene sve mjere koje su potrebne kako bi se ograničilo dalje prenošenje virusa.

On je dodao da je SZO obezbijedila 1.000 testova za Srbiju, te uputio čestitke svim institucijama u Srbiji koje su uradile sve što je neophodno s ciljem prevencije i pripreme za pojavu oboljenja.

SOS telefon Ministarstva zdravlja koji građani mogu pozvati ukoliko smatraju da postoji mogućnost da su zaraženi virusom korona je 064 8945 235.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana