Obrt na suđenju za ubistvo Ćuruvije

Srna
Obrt na suđenju za ubistvo Ćuruvije

BEOGRAD - Na suđenju u Beogradu za ubistvo novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruvije došlo je do obrta, pošto je tužba zatražila da Apelacioni sud presudi bez novog suđenja, saopštilo je Udruženje novinara Srbije /UNS/.

Obrt se desio na današnjoj sjednici petočlanog sudskog vijeća u Apelacionom sudu u Beogradu na kojoj je počelo razmatranje prvostepene presude za ubistvo Ćuruvije, kada je zamjenik tužioca rekao da to vijeće treba da donese odluku i da suđenje ne vraća ne početak.

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić rekao je da je zamjenik tužioca Milenko Mandić iznio svoju žalbu, pobijajući to što su prvostepenom presudom za ubistvo novinara NN lica označena kao nalogodavac i direktni izvršilac ubistva.

"Kada je završio sa izlaganjem uzeo je drugi papir i rekao da je saglasan sa apelacionim tužiocem koji je podržao sve stavove iz njegove žalbe i koji je predložio, zbog toga što sudski proces dugo traje i što je dosta toga nedokazano, da apelaciono veće otvori pretres i donese presudu", rekao je Matić za UNS.

Prvostepenom presudom za ubistvo Slavka Ćuruvije osuđeni su Radomir Marković za podstrekivanje na ubistvo, a Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak kao saizvršioci ovog zločina.

Nalogodavac i direktni izvršilac, prema presudi, označeni su kao N.N. lica.

Na ovu presudu žalili su advokati osuđenih, ali i zamjenik tužioca.

Radonjić i Romić od 2017. godine su u kućnom pritvoru, uz elektronski nadzor. Miroslav Kurak i dalje je u bjekstvu.

Poslije presude za ubistvo Ćuruvije odbijena je žalba tužilaštva da im bude određena zatvorska kazna.

U Apelacionom sudu danas je u javnom dijelu sjednice sudija izvestilac Bojana Paunović, u prisustvu petočlanog sudskog vijeća, referisala o presudi kojom su u aprilu 2019. godine osuđena četvorica nekadašnjih čelnika i pripadnika Državne bezbjednosti.

Predsjedavajući vijeća Milimir Lukić najavio je da postoji mogućnost i da sutra bude zaključen javni dio sjednice, koja je trebalo da traje tri dana.

Današnjem suđenju nije prisustvovao Radomir Marković, nekadašnji šef Državne bezbjednosti, koji je sudu predočio da nema ništa protiv da sjednica bude održana bez njegovog prisustva.

Veran Matić izjavio je u pauzi suđenja da je razočaran što je mali broj novinara došao ispred Apelacionog suda.

"Danas su oči sveta uprte u Beograd. Sve profesionalne organizacije najavile su da će ovo suđenje pratiti sa pažnjom. U odnosu na to kakva bude odluka Apelacionog suda tumačiće se i današnja stvarnost u Srbiji i put kojim će se kretati u budućnosti", naveo je Matić.

On je dodao da očekuje da će presuda za ubistvo novinara biti potvrđena, da je to "jedini pravi put" kako bi prestala agonija koja traje 21 godinu.

Matić tvrdi da "apsolutno ne postoji razlog" da se suđenje vrati na početak i smatra da "brzo dostizanje pravde" u slučajevima napada na novinare mora postati praksa, kao i da je nekažnjivost nedopustiva.

On je podsjetio na slučaj ubistva novinara u Slovačkoj Jana Kucijaka zbog kojeg je "ustala cijela javnost" u toj zemlji, kada je poslije drame - smjene ministra policije i ostavke premijera, ubrzo donesena i presuda za taj zločin.

Matić je ukazao da je Komisija za istraživanje ubistava novinara osnovana pre sedam godina, optužnica podignuta prije šest, a suđenje počelo suđenje prije pet godina.

"Četiri godine je, uz opstrukcije, trajalo suđenje za ubistvo novinara", dodao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana