O'Brajen: Izazivanje nemira na sjeveru Kosova znači suprotstaviti se NATO-u

Tanjug
Foto: Koha Ditore

VAŠINGTON - Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen izjavio je danas da je važno da Beograd i Priština znaju da bi izazivanje nemira na sjeveru KiM, značilo „konfrontaciju sa NATO“.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena rekao je da sjever KiM mora da bude miran i bezbjedan kako bi Beograd i Priština mogli politički da napreduju na putu ka Evropskoj uniji.

„Važno je da obe strane shvate da, ako dođe do nemira na sjeveru, to znači konfrontaciju sa NATO-om“, rekao je O'Brajen novinarima u Vašingtonu.

O'Brajan je dodao da će američki državni sekretar Entoni Blinken tokom dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, 28. i 29. novembra, u Briselu govoriti o porastu tenzija na zapadnom Balkanu, prenosi Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

„Blinken će, osim Ukrajine, govoriti i o sve većim tenzijama na Zapadnom Balkanu, gde je NATO povećao prisustvo usled tenzija na severu Kosova. Vašington podržava veće mirovno prisustvo NATO trupa u regionu. Osiguravanje bezbjednosti i mira na sjeveru je ključ da se napravi politički napredak na putu dve zemlje ka Evropskoj uniji“, rekao je O'Brajen, prenio je Rojters.

On će, takođe, istaći tokom posjete Briselu da će NATO nastaviti da daje podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom, rekao je danas visoki zvaničnik Stejt departmenta.

O'Brajen je rekao da je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena uvjerena da će biti kontinuirane vojne pomoći Ukrajini, kao i dvostranačke podrške Kijevu u američkom Kongresu, koji razmatra o zahtjevu za dodatnu pomoć ukrajinskoj odbrani, uporedo sa vojnom pomoći Izraelu i Tajvanu.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana