O'Brajan: Međunarodna zajednica će učiniti sve da Priština osnuje ZSO

Tanjug
O'Brajan: Međunarodna zajednica će učiniti sve da Priština osnuje ZSO

BEOGRAD - Pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O'Brajan izjavio je danas u Beogradu nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će međunarodna zajednica učiniti sve da Priština osnuje ZSO, kao što se obavezala, i da Srbi na KiM budu zaštićeni.

O'Brajan je istakao da je sa Vučićem razgovarao i o dobrom partnerskom odnosu SAD i Srbije.

-Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze, nadam se da ćemo raditi na tome da ispunimo obećano i pomognemo -naveo je O'Brajan.

On je povodom rezolucije o Srebrenici rekao da je kao advokat bio dio prvog pravnog tima koji je istraživao ubistva u toj oblasti.

-Mnogi počinioci su bili u istražnom postupku i osuđeni su. Sjećam se i toga da je najteži dio istrage bio kada su nam vojska Republike Srpske i zvaničnici Srpske garantovali bezbjednost. I tada i sada moramo da se suočimo sa istinom. I sada je tema kako SAD i Srbija da budu partneri - rekao je O'Brajan.

Prema njegovim rečima, Vučić je glavni zagovornik da Srbija ima dobre odnose sa SAD i EU.     

Na pitanje o brzoj reakciji Stejt departmenta, NATO-a i drugih međunarodnih institucija na zadržavanje Albanaca od strane srpske policije i zašto izostaje reakcija na hapšenje Srba, na njihovo višemesečno zadržavanje i nerijetku upotrebu sile, O'Brajan je rekao da SAD kao predstavnici međunarodne zajednice treba da ispune svoja obećanja, a to znači da žele da vide da se prema ljudima u pritvoru dobro postupalo.

-I mi ćemo se postarati da to tako bude, ali šire govoreći, naglašavam da ono što se tiče našeg partnerstva sa Srbijom, znači da stvari koje nas dijele stvaraju utisak da stvari ne izgledaju dobro, a mi se nalazimo u trenutku fantastičnih mogućnosti i kada je u pitanju ekonomija - naveo je O'Brajan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana