Novosti: Amerikanci obučavaju i naoružavaju Albance

Agencije
Novosti: Amerikanci obučavaju i naoružavaju Albance

Beograd - Pripadnici američkog Kfora već nedjeljama na planini Bajgora obučavaju i naoružavaju pripadnike kosovskih bezbjednosnih snaga za buduću “vojsku” samoproglašenog Kosova, saznaju “Večernje novosti”.

Prema pisanju lista, Albanci ubrzano intenziviraju vježbe sa Amerikancima u okviru zajedničke operacije kodnog naziva “Zlatna sablja”, koja se u bezbjednosnim krugovima tumači kao finalna faza u otimanju sjevera Kosova i Metohije i zaokruživanja “suvereniteta” lažne države.

Izvori “Novosti” tvrde da se obuka sprovodi za najmanje stotinu pripadnika bezbjednosnih snaga samoproglašenog Kosova koji se u određenim vremenskim razmacima rotiraju na Bajgori.

Iako predstavnici SAD na Kosmetu javno ističu da su za transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga u “vojsku” neophodne ustavne promjene i sveobuhvatan dijalog svih zajednica na Kosmetu, ponašanje američkih pripadnika Kfora na terenu govori da su ti procesi daleko odmakli.

Prema saznanjima lista, komanda takozvanih kosovskih bezbjednosnih snaga već je od Amerikanaca otkupila je 27 borbenih vozila “hamer”, dok su 24 dobili na poklon.

“Novosti” navode da Priština već ima razrađen plan prema kojem bi vojska Kosova trebalo da ima 8.000 pripadnika, od kojih bi 3.000 bilo u rezervnom sastavu, a punu operativnost trebalo bi da ostvare do kraja iduće godine.

Planina Bajgora, koja se nalazi na obodima podujevske opštine i prostire se prema sjeveru, odnosno ka Kosovskoj Mitrovici, bila je jedno od najvećih uporišta takozvane OVK, odakle su svojevremeno planirane i sprovođene mnoge terorističke akcije.

“List” podsjeća da je na Bajgori bio štab takozvane Labske grupe OVK, koja je počinila mnogobrojne otmice, ali i ubistva Srba na području podujevske opštine, ali i magistrale prema Vučitrnu i Kosovskoj Mitrovici.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da je situacija na Kosmetu višeslojno nestabilna i da su sve očiglednije namjere Prištine da dovrši etničko čišćenje i sa Tiranom zaokruži ideju “velike Albanije”.

“Ulje na vatru samo doliva jasna namera Prištine da formira svoju vojsku, što će samo podići tenzije u celom regionu”, rekao je Drecun za “Večernje novosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana