Novom Sadu nagrada za najuspješnije prestonice kulture

Tanjug
Foto: V.Veličković

NOVI SAD - Posle priznanja za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je dobio i nagradu "Melina Merkuri", koja se dodjeljuje najuspješnijim Evropskim prestonicama kulture, saopšteno je danas iz Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022".

Panel eksperata Evropske komisije 2019. godine ocenio je Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u pripremnoj fazi i sada je, nakon trećeg kontrolnog izveštaja, dao preporuku da "Srpska Atina" dobije ovo prestižno priznanje.

"Program i njegova evropska dimenzija veoma su snažni i zaključujemo da tim dobro razume koncept Evropske prestonice kulture. S

a zadovoljstvom izdvajamo veliki broj međunarodnih saradnji u okviru programa i izuzetan trud za razvoj publike", navodi se u izveštaju stručnjaka Evropske komisije. Komisija zaključuje da će se u narednom periodu nastaviti sa započetim procesima na stvaranju trajnih legata koji će ostati Novom Sadu i nakon godine titule, kao i negovanjem izgrađenih mostova između umjetnika i građana.

Dobijanjem nagrade "Melina Merkuri" i Nagrade za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je postao jedina Evropska prestonica kulture do sada sa dvi prestižne evropske nagrade i pre titularne godine.

Po rječima predstavnika Fondacije, "kroz pozitivne ocjene tri različita žirija evropskih eksperata, "Srpska Atina" je u prethodnih pet godina potvrdila svoj kvalitet u uključivanju lokalne scene i građana, razvoju i međusobnom povezivanju ustanova kulture i vaninstitucionalne scene, decentralizaciji kulture, podizanju produkcijskih i programskih kapaciteta, ali i otvaranju i obnavljanju novih prostora."

Zahvaljujući tome, Novom Sadu posle 2022. godine, pored evropski renomiranih programskih legata - Dočeka i Kaleidoskopa kulture - ostaje i pet obnovljenih središta kulture: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Almaški kraj, centar grada sa Pozorišnim trgom, Distrikt na prostoru Velikog Limana i mreža kulturnih stanica širom grada. Nagrada "Melina Merkuri", nazvana po glumici i nekadašnjoj grčkoj ministarki kulture, smatra se najzaslužnijom za pokretanje projekta "Evropska prestonica kulture."

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana