Nove mjere u Srbiji: Maske obavezne i na otvorenom, važi za cijelu zemlju

Tanjug
Nove mjere u Srbiji: Maske obavezne i na otvorenom, važi za cijelu zemlju

BEOGRAD - Nošenje maski na otvorenom biće ubuduće obavezno na teritoriji cijele Srbije u okolnostima u kojima nije moguće držati distancu od jedan i po metar, odlučeno je na upravo završenom Kriznom štabu.

I na svim ostalim javnim mjestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zašitnih maski.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mjestima na kojima nije moguće obezbjediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Odluke Kriznog štaba odnosiće se na cijelu teritoriju Srbije, a ne kao što je bio slučaj posljednjih nedjelja samo na pojedine gradove.

To važi i za nošenje maski u zatvorenom prostoru, koje je do sada bilo obavezno u pojedinim gradovima.

Sve mjere koje su danas usvojene primjenjivaće se od petka, 17. jula.

Na upravo završenom sastanku, donijeta je i odluka o zabrani okupljanja više od 10 ljudi na otvorenom.

Na teritoriji cijele Republike Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Za vrijeme boravka na javnim mjestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve donijete mjere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

"Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje korona virusa. Uvereni smo da ćemo zajedno sa svim svojim građanima, uz najveću moguću disciplinu i odgovornost, iz bitke protiv korona virusa izaći kao pobednik", saopštila je Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana