Nova ključna riječ u kosovskom čvoru – “razgraničenje”

B92
Nova ključna riječ u kosovskom čvoru – “razgraničenje”

Rješavanje situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom je ključna tema srpskog političkog vrha, a posljednjih dana je u raspravu “uveden” novi pojam – razgraničenje.

Zvanični Beograd u pregovorima sa Prištinom, pod pokroviteljstvom Brisela, deklarativno insistira na kompromisnom riješenju, ali do sada šira javnost nije imala priliku da se upozna sa time šta zapravo to znači.

Novu “ključnu riječ” je u javni prostor unio ministar odbrane i predsjednik Pokreta socijalista, jedne od niza partija koje su do pozicije političke moći i odgovornosti došle kroz saradnju sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Aleksandar Vulin je za Kurir rekao da je za Srbiju “prihvatljivo kompromisno riješenje za Kosovo razgraničenje i zaustavljanje širenja ’velike Albanije’”.

Pojam “razgraničenje” u geopolitičkoj terminologiji je srpska riječ za popularniji i korišćeniji naziv – demarkacija.

Taj pojam je domaća javnost mogla da upozna u slučaju riješavanja pograničnog spora između Crne Gore i “države Kosovo”.

Demarkacija je prvi put pomenuta u sporu Beograda i Prištine prije nekoliko dana, kada je prištinska štampa prenijela da je razgraničenje između Kosmeta i centralne Srbije slijedeći uslov koji će Brisel postaviti obijema strama.

Istovremeno, pojedini i srpski i kosovski mediji su prenijeli da je KFOR “postavio granicu između Kosova i Srbije u selu Karačevo, u opštini Kamenica”. To je demantovao portparol mirovne misije koja je uspostavljena rezolucijom 1244.

“KFOR ne iscrtava granice i zamjena znakova duž administrativne linije nema veze sa iscrtavanjem granice”, rekao je Kvendron Kastrati.

Kada se govori o “razgraničenju”, nije izvesno da li oni koji taj pojam pominju misle na odvajanje u smislu podjele teritorije Kosova i Metohije ili na već postojeće administrativne prelaze koje vlasti u Prištini smatraju svojom granicom u odnosu na Srbiju.

U tom smislu je nedavno objavljeno i otvoreno pismo vladike Teodosija u kom je povezao “teritorijalnu podjelu” i “razgraničenje Srba i Albanaca”.

“Da li to znači da ćemo doći u situaciju da većina kosovskometohijskih Srba koji žive južno od reke Ibar treba da se iseli iz svojih domova i napusti svoje najvažnije svetinje – Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, Prizren?”, upitao je vladika.

Na to je hitro odgovorio predsjednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, istakavši da ćemo za 20 godina, ako sada ne budemo rešili pitanje Kosmeta – izgubiti sve.

“Nećete razgraničenje sa Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina. Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas? U obraćanju koje ću imati sve podatke ću izneti”, rekao je Vučić.

Podsjetimo, ideju o podeli teritorije Kosova i Metohije je u posljednjim godinama najglasnije zagovarao potpredjsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.

Ako se može vjerovati medijima, kako prištinskim, tako i beogradskim, takva ideja nije toliko strana novoj administraciji u Vašingtonu, ali uz “razgraničenje” rado se dodaje i glagolska imenica “priznanje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana