Njemačka otpisala Srbiji dug od 18,5 miliona evra

Tanjug
Njemačka otpisala Srbiji dug od 18,5 miliona evra

Beograd – Njemačka je u decembru otpisala Srbiji dug od 18,5 miliona evra zbog dobrih performansi i ekonomskih rezultata, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Riječ je o dugu u okviru Pariskog kluba pojverilaca.

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa ambasadorom Njemačke Tomasom Šibom o, kako je rečeno, odličnoj saradnji dvije države, sve većim ulaganjima njemačkih privrednika u Srbiji, ali i dugu od 18,5 miliona evra koji je Njemačka u decembru otpisala Srbiji.

Ministar Mali istakao je da su posljednjih godina kroz različite programe u saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim institucijama, Njemačkom razvojnom organizacijom (GIZ), Njemačkom razvojnom bankom (KfW), kao i brojnim partnerima, podržane reforme i promjene koje su, prije svega, usmjerene na održiv ekonomski razvoj.

"Osim reformi koje se tiču održivog ekonomskog razvoja, značajni su i podsticaji za unapređenje životne sredine, kao i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije", rekao je Mali.

On je dodao da je saradnja sa Njemačkom značajna i zbog odličnih privrednih veza.

"U našoj zemlji posluje četiri stotine firmi iz Nemačke, u kojima radi oko 50.000 ljudi. Investitorima je od ključnog značaja da posluju u zemlji koja je stabilna, a Srbija je sprovela brojne reforme čiji se ekonomski efekti sada vide. Srbija čini sve kako bi bila što atraktivnija za ulaganja, kako bismo stvorili još povoljniju poslovnu klimu i imali još više investitora. Sve to vodi ka odličnom rezultatu - spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom je u stalnom porastu", istakao je ministar.

Ministar finansija podsjetio je da je sada u fokusu makroekonomska stabilnost, ravnoteža između rasta javne potrošnje, investicija i povećanja aktivnosti privrede  Srbije.

"Prvi korak koji smo sproveli je smanjenje doprinosa za nezaposlene, a u stalnom smo kontaktu sa privrednicima kako bismo kao država učinili još više za stimulaciju dodatnog ulaganja u našu zemlju, što podrazumeva i ulaganja u infrastrukturu", rekao je Mali.

Ambasador Njemačke u Srbiji Šib rekao je da je saradnja Njemačke i Srbije pružila vidljive efekte i istakao da je poseban fokus na podsticanju održivog rasta i zapošljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Gorio voz u Batajnici!
Gorio voz u Batajnici!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana