NATO zabrinut zbog prijedloga za takozvanu vojsku Kosova

Srna
NATO zabrinut zbog prijedloga za takozvanu vojsku Kosova

Beograd - NATO je zabrinut zbog prijedloga da se Kosovske snage bezbjednosti transformišu u oružanu snagu bez ustavnih promjena, rekao je za "Večernje novosti" neimenovani visoki zvaničnik Alijanse iz Brisela.

"NATO pozicija o ovom pitanju se nije promijenila. Takvi jednostrani koraci nisu od pomoći", naveo je ovaj izvor, komentarišući najavu predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da će Kosovske bezbjednosne snage biti transformisane u vojsku.


Zvaničnik NATO je rekao da je generalni sekretar ovog vojnog saveza ovakvu poruku prenio i direktno prištinskim vlastima i pozvao da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom.

Kada je riječ o pokušaju samoproglašenog Kosova da uđe u Unesko, ambasador Srbije pri ovoj organizaciji Darko Tanasković kaže da iz Prištine do sada nije stigao zahtjev za članstvo.

"Ukoliko bi eventualno htele da se upuste u ovu avanturu, prištinskim vlastima ostalo je još malo vremena do Izvršnog saveta Uneska, koji će biti održan sledeće srede i kada će se utvrđivati dnevni red za Generalnu konferenciju u novembru", rekao je Tanasković za "Novosti".

On je naveo da predstavnici Srbije sve čine da bi preduprijedili eventualne poteze Prištine u posljednji čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana