Napeta, ali mirna noć na Kosmetu

GS
Foto: Tanjug

Na Kosovu i Metohiji noć je protekla napeto, ali mirno, nakon raspoređivanja specijalnih jedinica Rosu širom sjevera pokrajine.

Nakon Jarinja, transparenti sa natpisom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" osvanuli su sinoć i u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Plakati su postavljeni na ulazu u grad, kao i u samom gradu, javlja "Kosovo onlajn".

Prethodno su građani koji protestuju na Jarinju u znak protesta zbog jednostrano donesene odluke vlasti samoproglašene republike o zabrani kretanja vozila sa srpskim tablicama po Kosovu i Metohiji razvili transparent na kojem piše "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština", prenosi RTRS.

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare pripadnici kosovske policije oduzimaju tablice sa oznakama sa sjevera Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzmu probne tablice i da plate taksu.

Sinoć je na Jarinju iz pravca centralne Srbije bilo samo nekoliko automobila, dok je prelaz, kao i na Brnjaku, moguće preći samo pješice.

Kosovska policija upotrijebila je suzavac kod punkta Brnjak, ali se okupljeni Srbi nisu udaljili sa mjesta na kojem protestuju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da vlast u Prištini demonstrira silu i poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da ne nasjedaju na provokacije.

On je najavio da će se na današnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost razgovarati i o mjerama srpske strane.

O krizi je Vučić razgovarao i sa visokim predstavnikom Evropske unije Žosepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana