Načelnici pet okruga sutra u Vladi Srbije

Agencije
Načelnici pet okruga sutra u Vladi Srbije

Kosovska Mitrovica - Načelnici pet kosovskih okruga razgovaraće sutra u Beogradu sa predstavnicima Vlade Srbije o briselskom sporazumu, izjavio je Radenko Nedeljković, prenijele su agencije.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga je rekao agenciji Beta da su na sutrašnji sastanak pozvani samo načelnici okruga.

- Načelnici okruga će sutra doći na sastanak koji će početi u 13 sati u zgradi vlade - rekao je Nedeljković i dodao da za sada ne zna ko će sa njima razgovarati.

Načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević potvrdila je agenciji Beta da dolazi sutra na sastanak u Beograd.

Na sastanak u Vladi Srbije, na kome će biti riječi o Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, pozvani su i načelnici Kosovskog okruga Vladeta Kostić, Kosovsko-pomoravskog Srđan Mitrović i Prizrenskog Jovica Budurica, potvrdila je Radosavljević.

Prethodni sastanak zakazan u namjeri da se sa predstavnicima kosovskih Srba postigne dogovora o primjeni sporazuma održan je 30. aprila u Beogadu.

Na tom sastanku predstavnika Srba sa sjevera Kosova, premijera Ivice Dačića i prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića nije bilo dogovora jer se kosovski Srbi protive primjeni sporazuma.

U međuvremenu, Vučić je donio odluku da 12. maja posjeti Kosovo i u direktnom razogovru žiteljima sjevera objasni pojedinosti iz parafiranog briselskog sporazuma.

Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić potvrdio agenciji Beta dolazak u Beograd na sastanak, ali je dodao da ne zna da li će to biti sutra ili prekosutra.

Vučić sutra ili u srijedu sa Srbima sa KiM

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sa predstavnicima Srba sa sjevera Kosova i Metohije, kao i onima južno od Ibra, sastati sutra ili u srijedu, prenosi Tanjug.

On je dodao da očekuje da će poslije tih razgovora sve biti drugačije.

Vučić je ponovio da vlast nema šta da krije, a nema ni različite priče za Srbe sa sjevera ili za one južno od Ibra.

- Želimo da pošaljemo poruku da naša snaga nije u tome što želimo da primenjujemo silu i moć, iako to možemo. Naša snaga je u tome što želimo ljude da ubedimo da je ovo jedino moguće rešenje, jedino što donosi drugačiju budućnost za građane Srbije, jedino koje će značiti napredak za našu zemlju - rekao je Vučić novinarima na vojnom aerodromu u Batajnici.

Nećemo, dodao je, govoriti “laže i paralaže” već ono što mislimo da je najbolje za Srbiju.

Prema njegovim riječima, neke nikada neće biti moguće ubijediti, neki dolaze sa predrasudama, neki vode kampanje i to preko medija koje država plaća na Kosovu i Metohiji i to se, kako je rekao, dopušta zato što se smatra da su argumenti na strani Vlade.

On je rekao da će otići na Kosovo i Metohiju jer želi da razgovara i sa drugim ljudima, da će razgovarati sa svim odbornicima opština sa sjevera Kosova, kao i sa predsjednicima četiri opštine i načelnikom Kosovsko-mitrovičkog okruga, ali da je u svakom slučaju narod taj koji će donijeti kranju odluku.

- Idem 12. maja svakako na Kosovo i Metohiju i uveren sam da će narod posle toga govoriti na drugačiji način...a mi ćemo ono što je važno za državu Srbiju da obavimo - naveo je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše neke stavove koji dolaze iz SPC i izjave njenih zvaničnika, on je rekao da se i sam čudio mnogim stvarima koje je čuo.

Vučić je, naime, objasnio da se čudio tome da je za crkvene velikodostojnike veći grijeh štrajk glađu nego pedofilija i nekim drugim izjavama koje su, kako smatra, išle do direktnog uplitanja u partijsku politiku i promovisanja partijskih lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana