Na referendumu u četiri srpske opštine glasalo 85 birača, u Zvečanu niko

Srna
Na referendumu u četiri srpske opštine glasalo 85 birača, u Zvečanu niko

BEOGRAD - Na referendumu o opozivu gradonačelnika albanske nacionalnosti u četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije do 11 časova glasalo je svega 85 birača, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK).

Predsjednik CIK-a Krešnik Radonići rekao je da u opštini Zvečan do tada nije glasao niko, te da je biračko pravo u Leposaviću iskoristilo 46 birača, u Sjevernoj Mitrovici 32, a u Zubinom Potoku sedam.

Dok Radonići tvrdi da nikakvih problem za sada nema, izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković ukazao je da je uočljiv problem to što su biračke kutije namještene tako da kamere mogu snimiti kako je ko glasao, kao i da je uočljiva mala izlaznost.

Osim Zvečana, niko nije glasao ni u selu Banjska, gdje su ispred biračkog mjesta džip i oklopno vozilo policije koja obezbjeđuje biralište na kojem su prisutna samo tri člana biračkog odbora iz albanske zajednice.

Sve srpske partije prije referenduma pozvale su birače da bojkotuju glasanje zbog postavljanja kamera na biračkim mjestima, čime se, kako kažu, narušava tajnost glasanja, ali i zbog nerealnog broja glasača na biračkim spiskovima, što je posljedica velikog iseljavanja Srba sa sjevera, izazvanog torturom vlasti u Prištini.

Za uspjeh referenduma i opoziv gradonačelnika u četiri opštine neophodno je da za to glasa 50 osto plus jedan birač od 45.000 upisanih u birački spisak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana