MUP sproveo kontrolu u 42 streljane, naložene 63 mjere zbog nepravilnosti

Tanjug
MUP sproveo kontrolu u 42 streljane, naložene 63 mjere zbog nepravilnosti

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova izvršilo je kontrolu u 42 streljane i naložene su ukupno 63 mjere gdje su utvrđene određene nepravilnosti u radu, izjavila je danas Tanjugu Ranka Jović iz MUP-a Srbije.

Kako je navela, prilikom vršenja nadzora naložene su ukupno 63 mjere gdje su utvrđene određene nepravilnosti u radu streljana i, ukoliko bude utvrđeno da je u tim radnjama bilo elemenata prekršaja, biće podnijete prijave.

Prema njenim rječima, nepravilnosti u radu streljana se odnose prije svega na nabavljeno oružje, nabavljenu municiju, potrošenu municiju i lica zaposlena u streljanama.

"Dosadašnjim nadzorom nije pronađeno nelegalno oružje. Bilo je slučajeva da je pronađeno oružje koje su vlasnici ostavili na čuvanje u streljani, a da za to nije izdata odgovarajuća potvrda", navela je Jović.

Kako je istakla, ovi propusti su predviđeni samo kao prekršajna odgovornost Zakonom o oružju i municiji.

"Situacija do sada nije nalagala da se ova oblast malo bliže definiše, ali zaključkom vlade je takođe naloženo Ministarstvu pravde da, u okviru grupe za izmenu krivičnog zakonika, izmeni i propiše krivično-pravnu odgovrnost i za lica koja neovlašćeno stave u posed oružje maloletnim licima ili bilo kojim drugim neovlašćenim licima", rekla je Jović.

Ona je istakla da u dosadašnjem radu nije utvrđeno da je maloljetno lice koristilo usluge streljane, niti je to bilo propisano bilo kojim zakonom ili podzakonskim aktom - iz razloga što je ostavljeno na roditeljima da vode računa o tome da li će dijete doći u posjed oružja, da li će koristiti usluge streljane i svim rizicima koje takvi postupci nose.

Preporuka je da maloljetna lica ne bi trebalo da koriste usluge streljane, niti da se obučavaju u rukovanju vatrenim oružjem, zaključila je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana