Moskva insistira da se ispadi Prištine adekvatno okvalifikuju u Savjetu bezbjednosti

Srna
Moskva insistira da se ispadi Prištine adekvatno okvalifikuju u Savjetu bezbjednosti

BEOGRAD - Moskva insistira na tome da ispadi Prištine budu adekvatno okvalifikovani u međunarodnim organizacijama, prije svega u Savjetu bezbjednosti UN, poručilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Iz ruskog ministarstva su naglasili da je trajno rješenje problema Kosova i Metohije moguće jedino na osnovu međunarodnog prava, odnosno Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kojom je precizirano da je ta pokrajina dio Srbije.

"Upravo na bazi tog dokumenta mogu i treba da se vode pregovori Beograda i Prištine. Njihov rezultat treba da bude trajno rješenje, koje će zadovoljiti srpsku stranu i koje će biti odobreno u Savjetu bezbjednosti", navodi se u odgovoru na pitanje koje je stiglo za nedavnu godišnju konferenciju ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, a na koje tada nije uspio da odgovori.

Upozoreno je da su zapadne zemlje pokrovitelji radikalnih Albanaca i da ih slijepo podstiču na pokušaje ugnjetavanja srpskog stanovništva i raspirivanje nacionalizma i da je "prištinska vrhuška odavno trebalo da shvati da su pokušaji da se provokacijama preostali svijet ubijedi u održivost ozloglašene 'kosovske državnosti' u startu osuđeni na propast".

"Raspirivanje albanskog nacionalizma i šovinizma, sistematsko ugnjetavanje srpskog i drugog nealbanskog stanovništva, pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu svjedoče o neodrživosti tog projekta", istaklo je rusko Ministarstvo, prenosi "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana