Montgomeri: Kurti pokušava da natjera Zapad da kosovsku situaciju 'posmatra' kao drugu Ukrajinu

GS
Montgomeri: Kurti pokušava da natjera Zapad da kosovsku situaciju 'posmatra' kao drugu Ukrajinu

VAŠINGTON - Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri izjavio je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio u pravu što je pozvao ambasadore da ih upozori na opasnosti postojeće situacije i da zatraži njihovu pomoć u deeskalaciji situacije, ali da nema sumnje da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ultranacionalista koji tačno zna šta radi ili pokušava da uradi.

- On pokušava da natjera Zapad da kosovsku situaciju 'posmatra' kao drugu Ukrajinu, zamjenjujući kosovske Srbe ukrajinskim Rusima. Iako nekolicina ljudi koji zaista poznaju region na Zapadu (kao što je Karl Bilt) može da uvidi taj trik, mnogi neće. Ako situacija eskalira i Vojska Srbije interveniše, zapadne pristalice Kosova mogu da zatraže sankcije, slične onima koje su uvedene Rusiji - rekao je on za Tanjug komentarišući dešavanja na sjeveru KiM.

Kako je rekao problem za Vučića je kako da izbjegne da upadne u ovu zamku, a da i dalje štiti kosovske Srbe, kao i da je njegova najbolja šansa da natjera KFOR da agresivno interveniše kako bi preokrenuo ovu situaciju.

- Treba uložiti sve napore da se to uradi. Imaju li volje? Nisam siguran, ali znam da su beskrajni pozivi na nastavak dijaloga beskorisni. Kurti sada treba da osjeti stvarne posljedice za svoje postupke i kosovski Albanci moraju da se primoraju da shvate posljedice Kurtijeve politike - rekao je Montgomeri.

On je dodao i da je tragedija u tome što bi “postupanje ranije ili sada” moglo da izgleda “teško” za Zapad, ali da će ih istorija grubo uhvatiti ako ne preduzmu nešto i ako dođe do još jednog rata na Balkanu, u trenutku kada je jasan cilj američkog predsjednika Džoa Bajdena upravo suprotan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana