MMF: Oporavak Srbije jači od predviđenog

Tanjug
MMF: Oporavak Srbije jači od predviđenog

BEOGRAD - Oporavak Srbije od pada u drugom kvartalu, izazvanog pandemijom korona virusa, jači je od prvobitnih procjena zahvaljujući obimnoj reakciji srpskih vlasti, ocijenila je misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na kraju zvaničnih razgovora s delegacijom Republike Srbije.

Zvanični razgovori Srbije i misije MMF-a u okviru petog i posljednjeg polugodišnjeg razmatranja aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike (IPC) završeni su danas sastankom, koji je održan u video-formatu, saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

U odnosu na oktobarski izvještaj „Svjetski ekonomski izgledi” (NjEO), koji je predstavljen tokom godišnje skupštine MMF i Svjetske banke, misija MMF-a je u međuvremenu znatnije povećala projekciju rasta Srbije za ovu godinu, uvažavajući podatke i kretanja u periodu nakon zaključenja izvještaja WEO.

Za naredne godine procijenjuju dinamičan rast Srbije, a već slijedeće godine očekuju pun oporavak naše ekonomije od efekata pandemije. Ocijenjuju i da je potrebno nastaviti sa sprovođenjem strukturnih reformi, čime će se dati podrška još bržem rastu privatnog sektora i dodatno ojačati srednjoročni izgledi rasta u Srbiji, navodi se u saopštenju NBS.

Na završnom sastanku, delegaciju Srbije je predvodila guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u MMF-u, a misiju Fonda da je predvodio Jan Kejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Guverener Tabaković je predočila sagovornica iz MMF-a da, imajući u vidu da se srpska ekonomija oporavlja brže nego što se očekivalo, kao i da je u pojedinim delovima privrede već dostignut pretkrizni nivo aktivnosti, NBS revidirala centralnu projekciju realnog rasta bruto domaćeg proizvoda za 2020. godinu sa minus 1,5 na minus 1,0 posto.

„Istovremeno, procenjujemo i da postoji mogućnost da rezultat na kraju godine bude i bolji od minus 1,0 posto, pre svega, ako se uzme u obzir obiman i sveobuhvatan paket monetarnih i fiskalnih mera donet u najkraćem roku”, istakla je guverner.

Misija ocijenjuje da je u Srbiji, kao reakcija na krizu, primijenjen ogroman i adekvatan paket monetarnih, finansijskih i fiskalnih mera, što je bilo ključno u očuvanju nsrpske ekonomije.

MMF zaključuje i da je inflacija u Srbiji očuvana na niskom nivou i da će ostati pod kontrolom NBS i u narednom periodu.

I tokom pete revizije, misija je ocijenila da je Narodna banka Srbije reagovala čitavim setom mjera - od smanjenja referentne kamatne stope, preko obezbjeđenja likvidnosti i propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika, kao i nizom drugih mjera, čime je nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost.

Guverner Jorgovanka Tabaković naglasila je da je uslovima svjetske ekonomske krize očuvana finansijska stabilnost u Srbiji, bankarski sektor je visoko likvidan, dobro kapitalizovan i s najnižim nivoom problematičnih kredita od 3,5 procenata na kraju avgusta 2020. godine, što predstavlja najniži ikada dostignuti nivo od momenta uvođenja ovog pokazatelja.

„Za mene je ključno to što smo odmah, na samom početku krize, doneli čitav set mera kojima smo sačuvali ekonomiju i radna mesta. Sačuvali smo poverenje naših građana i privrede da ćemo nastaviti da obezbeđujemo makroekonomsku i finansijsku stabilnost u svim uslovima”, naglasila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana