Mirna noć u Kosovskoj Mitrovici, vozila Euleksa patroliraju

GS
Mirna noć u Kosovskoj Mitrovici, vozila Euleksa patroliraju

KOSOVSKA MITROVICA - U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, poslije upada specijalnih jedinica kosovske policije u četvrtak uveče, mirno je, ali napeto.

Manji broj pripadnika kosovske policije raspoređen je u Bošnjačkoj mahali i u naselju Tri solitera. Gradom patroliraju vozila Euleksa, prenosi RTS.

O posljednjim događanjima na Kosovu i Metohiji i odgovoru Beograda, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, govoriće danas u 19 časova.

Kosovska policija uhapsila je na Jarinju Srbina M. A. zbog sumnje da je učestvovao u napadu vatrenim oružjem na policijske službenike.

Sumnjiče ih za teško ubistvo u pokušaju. U policiji ne preciziraju kada i gdje se tačno slučaj dogodio, osim da je do incidenta došlo "prije određenog vremena".

Kosovska policija saopštila je da je u četvrtak uhapsila još jednog građanina srpske nacionalnosti zbog napada na policajce.

U Prištini je Centralna izborna komisija održala sinoć vanrednu sjednicu povodom izbora u četiri opštine na sjeveru KiM.

Više zapadnih zemalja pozvalo je Vladu u Prištini da odloži izbore zakazane za 18. i 25. decembar.

Brisel osuđuje svako nasilje i poziva na odgovornost i deeskalaciju. Navode da jedinice Euleksa i Kfora patroliraju i prate situaciju, ali da je prioritet normalizacija odnosa dvije strane.

-Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i Metohije, sutuacija je opasna - ocijenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Ističe da se nastavlja kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja srpskog stanovništva.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Beograd i Prištinu na uzdržanost i izbjegavanje eskalacije tenzija. Portparol Stejt departmenta osudio je nasilje u incidentima 6. i 8. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana