Milion doza kineske vakcine stiglo u Srbiju, primiće je i Vučić

Tanjug
Milion doza kineske vakcine stiglo u Srbiju, primiće je i Vučić

BEOGRAD - Milion doza vakcine kineske kompanije "Sinofarm" stiglo je danas u Srbiju, a avion koji je dopremio vakcine, na beogradskom aerodromu dočekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Avion "Er Srbije" kojim je dopremljen prvi kontigent kineske vakcine protiv virusa korona sletio je na aerodrom "Nikola Tesla" oko 9.45.

Riječ je o vakcini Pekinškog instituta za biološke proizvode koju je odobrila Kina, a napravljena je od samog virusa korona, tačnije različitih varijanti koje su uzete od pacijenata iz kineskih bolnica. Naziva se i BBIBP-CorV.

Ona funkcioniše tako što uči imuni sistem da pravi antitijela protiv virusa korona. Tijelo se izlaže "mrtvim" dijelovima virusa, tako da nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma. "Sinofarm" vakcina radi na istom principu kao vakcine protiv gripa ili bjesnila. Ona imuni sistem izlaže deaktiviranom virusu, koji ne može da se replicira u tijelu, ali pokreće koristan imunološki odgovor.

Pored predsjednika, avion sa cjepivom su dočekali i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Vakcine su dopremljene u 10 kontejnera, a 125.000 vakcina stane u jedan kontejner - rekao je Vučić na aerodromu.

On je u zahvalio predsjedniku Kine Si Đinpingu ali i ambasadorki Kine na ovom veoma važnom poslu za Srbiju.

On je najavio da će vjerovatno narednih dana primiti upravo kinesku vakcinu kako bi pokazao da je ona bezbjedna za stanovništvo.

- Nadali smo se vakcinama iz Kine, ali nije bilo lako to i očekivati. Kao običan čovek i predsednik Srbije uveren sam u kvalitet kineske vakcine, o čemu će odlučiti naša nadležna agencija. Imao sam nedavno jednu drugu infekciju, ne koronu, pa mislim da ću za desetak dana dobiti ovu vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbedna i kvalitetna - podvukao je on.

Kazao je da je ponosan kao predsjednik Srbije „što nam je pošlo za rukom da se dobije milion doza vakcina iz Kine, koje će spasiti mnogo života“.

Član srpskog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije virusa korona Zoran Gojković izjavio je prethodno da bi po dobijanju svih odobrenja od Agencije za lekove i medicinske sredstva, primjena kineske vakcine u Srbiji mogla početi u nedelju ili ponedeljak.

Kineska „Sinofarm“ je treća vakcina koja će biti u upotrebi u Srbiji, američko-njemačke "Fajzer-Biontek", i ruske "Sputnjik V".

- Do srede ćemo imati ukupno 1,4 miliona doza vakcine, a kineskom će biti vakcinisano pola miliona građana Srbije - rekao je Vučić.

Najavio je da će u ponedjeljak u Srbiju stići i još 19.500 doza „Fajzerove“ vakcine, a u utorak još 250.000 doza „Sputnjika V“.

On je rekao i da bi Srbija preko Kovaksa trebalo da dobije 460.000 doza „Astrazeneke“, ali da se još ne zna kada, a da je namjera da se nabavi i „Modernina“ vakcina.

- Imaćemo pet ili šest vakcina različitih proizvođača - rekao je Vučić

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana