"Mi - Glas iz naroda Branimir Nestorović": Ko je u Njemačkoj i Ruandi odobrio prijedlog rezolucije o Srebrenici?

Srna
"Mi - Glas iz naroda Branimir Nestorović": Ko je u Njemačkoj i Ruandi odobrio prijedlog rezolucije o Srebrenici?

BEOGRAD - Poslanička grupa "Mi - Glas iz naroda Branimir Nestorović" zapitala je Bundestag i Vladu Njemačke i premijera Ruande da li Njemačka i Ruanda podnosioci prijedloga rezolucije o Srebrenici Generalnoj skupštini UN i da, ako jesu, dostave prijedlog i odluku skupštine ili drugog organa kojom se odobrava podnošenje tog prijedloga.

"Da li će Nemačka tražiti da Generalna skupština UN proglasi dan sećanja na nemački genocid i genocid u Ruandi i da li će Ruanda tražiti od GS UN da odredi poseban međunarodni dan sećanja na genocid i 800.000 masakriranih i ubijenih lica, silovanja, odvođenje i držanje žena kao seksualnih robinja i drugo", jedno je od pitanja koje je ova poslanička grupa uputila njemačkom Bundestagu i Vladi i premijeru Ruande povodom prijedloga rezolucije o Srebrenici koju su podnijeli Generalnoj skupštini UN.

Oni pitaju i da li su se Njemačka i Ruanda, poput Nikaragve, pridružile tužbi Južnoafričke Republike, podnesenoj Međunarodnom sudu pravde protiv Izraela u vezi sa događanjima u Gazi.

Među pitanjima upućenim Bundestagu i Vladi Njemačke i premijeru Ruande jeste i da li će predložiti i glasati za međunarodni dan sjećanja na zločine učinjene na području Gaze, ako Generalna skupština UN dobije takav prijedlog?

U upućenom dopisu njemačkom Bundestagu i Vladi kao i i premijeru Ruande navedeno je da je Njemačka odgovorna za genocid šest, odnosno 27 miliona Evropljana kao i da je 800.000 građana Ruande masakrirano za samo 100 dana.

Ukazano je da na spomeniku koji je podignut na centralnoj lokaciji u Berlinu nigdje ne piše da je Njemačka izvršila genocid nad desetinama miliona Evropljana, već je napisamo: "Ovim spomenikom želimo da odamo počast ubijenim žrtvama, želimo da očuvamo uspomenu na nezamislivo dešavanje u nemačkoj istoriji i da opomenemo buduće generacije da više nikad ne taknu ljudska prava, da brane demokratsku državu, da očuvaju jednakost pred zakonom i da se odupru svakoj diktaturi i tiraniji".

Naglašeno je i da je Njemačka prekršila sopstveni Ustav i Sporazum dva plus četiri prilikom NATO agresije 1999. godine.

"Nemački sud je doneo pravosnažnu presudu da je intervencija Bundesvera protiv SRJ od početka bila nedopuštena, `protivna međunarodnom pravu`, da je bila samovlasna i da je zabranjena bez obzira da li se vršila iz humanitarnih motiva, da je njome Nemačka prekršila zabranu nasilja iz člana dva tačke četiri Povelje UN", ističu u ovoj poslaničkoj grupi.

Oni podsjećaju da se prijedlogom rezolucije koji je podnesen Generalnoj skupštini UN traži da se pozovu sve države da proglase 11. jul za međunarodni dan sjećanja na "genocid" u Srebrenici, da osude njegovo poricanje, da ta tema bude sastavni deo obrazovnih sistema i drugo.

"Usvajanjem takve rezolucije satanizovali bi se Srbi u Srbiji, Republici Srpskoj i svuda u svetu, a usvajanje je planirano za 27. april", navedeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana