Mali: Srbija i Mađarska se energetski povezuju,zajednička nabavka struje

Tanjug
Foto: Tanjug

BUDIMPEŠTA - Srbija i Mađarska će zajedno izgraditi interkonektor za transmisiju struje i zajednički nastupati u nabavci električne energije kako bi dobile bolju cijenu i uslove, izjavio je Tanjugu ministar finansija Siniša Mali koji to danas u Budimpešti dogovorio sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

"Tema je bila i gradnja interkonektora između dve transmisione mreže i saglasili smo se da to treba da krenemo da gradimo koliko već sutra. I u narednih par dana očekujem da ćemo definisati detalje oko iznosa finansiranja i dinamike investicije i odmah krenuti u realizaciju", rekao je Mali. Objasnio je da će tako Srbija i Mađarska moći jedna drugoj po potrebi da šalju viškove struje.

Mali je rekao da je danas u Budimešti zbog enegetske krize u svijetu razgovarao sa Sijartom o potrebi da ESP mnogo više sarađuje sa njihovom elektroenergetskom kompanijom MVM, kao i zajedničkoj nabavci struje na međunarodnom tržištu i zajedničkom ulaganu u pojedine projekte kao što je izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica. Dodao je da je bilo reči i o daljem ulaganju u obnovljive izvore energije i da će to biti predmet posebnog sastanka.

"Očekujem delegacije MVM-a u Beogradu već naredne nedelje gde ćemo onda u detalje proći kroz sve te projekte, kako bi zajednickci finansirali i obezbedili kooridnaciju dve komšijske zemlje i u uslovima još težeg snabdevanja strujom i gasom i mogli zajednički da koordiniramo i rešavamo probleme. Ako imamo mi višak struje da to prenesemo Mađarima i obrnuto", istakao je Mali. On je rekao Tanjugu da danas dogovoreno da Srbija uskladišti 500 miliona kubika gasa tokom zime.

"Kupićemo i uskladištiti u Mađarskoj gas kako bi obezbedili sigurno snabdevanje gasom tokom zime i već do kraja juna krenućemo da punimo ta dva skladišta koja su u pitanju i od oktobra ćemo moći da povlačimo tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona dnevno i u martu tri miliona kubika dnevno", naveo je Mali. Ističe da će to puno značiti za dobro snabdevanje gasom, kako za domaćinstva tako i privredu. "To je velika i važna vest za građane Srbije", naglasio je ministar.

Na pitanje da li su pritisci na Srbiju i Mađarsku od EU dodatno zbližili dve zemlje, Mali je rekao da se u ovoj krizi vidi koliko je važno sarađivati sa komšijama.

"U proteklih godinu i po dana imamo tranzit gasa kroz južni tok u Mađarsku gde nesmetano ide gas, kao što iz Mađarske dolazi gas u Srbiju. Na takav način diverzifikujete izvore snabdevanja, što je u doba energetske krize veoma važno, kao i dobrosusedski odnosi", rekao je Mali. Kako smo jači i veći, možemo da odgovormo na bolji način na ove enegetstke izazove u svetu, istakao je on.

Na pitanje da li ćemo možda dobiti nešto jeftinije gas od Mađarske, ako od njih takođe budemo kupovali, Mali kaže da bi o tome dok se ne obavi ragovor između Aleksandra Vučića i Vladimira Putina o novom gasnom aranžmanu za Srbiju.

"I zbog toga sam zamolio mađarske prijatelje da budu fleksibilni i da sačekamo ishod tog razgovora koji očekujemo u narednih par dana i tada ćemo znati da li i od koga kupujemo gas i po kojim cenama.

Mađarska je rekla da će biti fleksibilni i rekli su - ako vam treba gas da vam mi nabavimo i prodamo, ako možete sa druge strane da nabavite vi onda ćemo samo da ga uskladištimo". Istakao je da bi voleo da se ova kriza nije desio, kao ni sukob u Ukrajini i dodao da se država dobro bori sa inflacijom i energetskom krizom i da su ogranične cene osnovnih životnih namirnica, goriva, da struja u gas nisu poskupeli za građane iako su na berzama druge cene...

"Sigurno je da smo, zbog pritisaka koje trpe i Vučić i Srbija zbog svog principijelog stava prema sukobu u Ukrajini zajedno sa našim mađarskim prijateljima, zajedno jači i da možemo lakše to da prebrodimo.

Neke stvari ne zavise od nas - kako će neke velike sile da donose odluk. Mi smo mala zemlja i važno je da pokušamo da se zaštitimo i imamo što manje negativne posledice ove krize", istakao je Mali. Ističe da je posebno važna saradnja u oblasti energenata, što je trenutno najvažnije pitanje Na pitanje da prokomentariše najavu Vučića da će Srbija kupovati struju putem fjučersa i forvarda, Mali je rekao da se već radi na pripremi toga. "To su tzv. forvardi odnosno opcije na kupovinu struje unapred.

Upravo o tome ramzišljamo i radimo na tome u ovom trenutku. To znači da kupite danas struju ili nekog drugog meseca, a da ta struja bude isporučena u decembru, januaru ili februaru, kada vam i treba. Radimo na tome i EPS je već pripremio dinamički plan koji analiziramo i gledaćemo da stabilnost snabdevanja strujom obezbedimo i na taj način, a sve kako bi bilo dovoljno struje", zaključio je Mali u izjavi za Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana