Mali: Biće potpisano više od 29 sporazuma

SRNA
Mali: Biće potpisano više od 29 sporazuma

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će tokom posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Srbiji biti potpisano više od 29 sporazuma.

Mali je rekao da je Srbija važna za Kinu kao dominantna ekonomija Zapadnog Balkana i da će se tokom posjete Sija najviše razgovarati o visokotehnološkim investicijama Kine u Srbiju.

"Imamo 29 sporazuma koji se potpisuju u prisustvu oba predsednika, kao i komercijalne sporazume između privatnih kompanija u oblasti zdravstva, biotehnologije, poljoprivrede i u drugim sektorima koji će doprineti daljem rastu Srbije i otvaranju najvećeg i verovatno najpotentnijeg tržišta u svetu u ovom trenutku", rekao je Mali.

On je najavio i jednu veliku investiciju u, kako kaže, veoma perspektivnoj oblasti, o kojoj će biti više riječi tokom sutrašnjeg dana.

Mali je istakao da je to što kineski predsjednik drugi put dolazi u Srbiju stvar iskrenog prijateljstva između Kine i Srbije, ali i između predsjednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

On je podsjetio na 2016. godinu, kada je Vučić zamolio Sija da dovede investitore koji će podići RTB "Bor" i Železaru Smederevo i istakao da su osam godina kasnije to najveći izvoznici iz Srbije.

Ističući da je Si najveći državnik najmoćnije zemlje koji je u Srbiju došao u posljednjih nekoliko godina, Mali je naveo da je njegova posjeta prilika da se sumira sve što je urađeno u prethodnom periodu - od Željezare Smederevo, RTB "Bor", brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu, ali i drugih investicija i fabrika u Srbiji koje doprinose ekonomskom rastu.

"To je rezultat naše saradnje sa Kinom i njihove politike da se ne mešaju u unutrašnje političke stvari, već da rade na projektima koji doprinose građanima Srbije", rekao je Mali za RTS.

Predsjednik Kine Si Đinping stiže večeras u dvodnevnu posjetu Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana