Makron: Evrointegracije Srbije su u zajedničkom interesu

RTRS
Makron: Evrointegracije Srbije su u zajedničkom interesu

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da su evrointegracije Srbije u zajedničkom interesu, kao i da je siguran da Srbija može da ima stratešku ulogu.

On je uoči tet-a-tet sastanka sa Vučićem i zajedničke večere delegacija rekao da evrointegracije Srbije nisu nametnute, već da su suvereni izbor Srbije i da to ide ka modelu koji će omogućiti da brani suverenost Evrope.

- Uvjeren sam da Srbija može da igra važnu ulogu u osnaživanju strateške autonomije EU. Vi to već radite i sutra ćete to raditi svojim industrijskim razvojem - rekao je Makron.

Istakao je i da učestalost kontakata govori o odnosima dvije zemlje, kao i intenzivnost bilateralnih odnosa.

- Ono pokazuje koliko je prijateljsto dvije zemlje važno za Francusku: Prijateljstvo koje je obilježeno posvećenosti Srbije evropskoj budućnosti. Srce našeg partnerstva je podrška Francuske evrointegracijama Srbije - rekao je Makron.

Makron je izjavio da je normalizacija odnosa sa Prištinom obećanje i zalog za stabilnost regiona i našeg kontinenta.

- Svaka strana mora da doprinese putu i u tom smislu želim da pozdravim gest napravljen na obje strane, ali treba sad ići još dalje. Znam da ste spremni, i vi ste to ponavljali tokom našeg zajedničkog razgovora u Briselu. Za mene je taj put neophodan. Neophodno je da, s jedne strane, odgovorni za napad u Banjskoj prošle jeseni budu izvedeni pred sudove da odgovaraju za svoje djela. Treba sve napraviti da se takva drama ne ponavlja - rekao je Makron.

Prethodno je Makron dočekao Vučića u Jelisejskoj palati uz najaviše državne počasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana