Ljimaj oslobođen optužbe za zločin u logoru Klečka

Agencije
Ljimaj oslobođen optužbe za zločin u logoru Klečka

Priština - Vrhovni sud samoproglašenog Kosova odbacio je zahtjev tužioca za zaštitu zakonitosti u slučaju "Klečka", potvrdivši raniju odluku o oslobađanju grupe Albanaca osumnjičenih za počinjene ratne zločine.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocijenila je ovu odluku kao zataškavanje zločina u sklopu predizborne kampanje.

Tužilaštvo je zatražilo da Vrhovni sud poništi prvostepenu presudu, kojom se oslobađaju svi optuženi u ovom slučaju.

U slučaju "Klečka" grupu osumnjičenih predvodio je regionalni komandant bivše terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na području Lapušnika Fatmir Ljimaj.

Pored Ljimaja, optuženi su bili i Naser Krasnići, Naser Šalja, Nedžmi i Arben Krasnići, Sabit Šalja, Refki Mazreku, Behljulj Ljimaj, Šaban Šalja i Besim Šurdaj.

U procesu, koji je počeo 2012. godine, njih je tužilaštvo teretilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene u selu Klečka kod Mališeva, gdje je tokom sukoba na Kosovu bio logor OVK.

U tom logoru otkriveni su ostaci ljudskih tijela. Pretpostavlja se da su u Klečku dovođeni srpski civili kidnapovani u Orahovcu i da je nad njima izvršena egzekucija. Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je današnja odluka, kojom je praktično pravosnažno oprana biografija Fatmira Ljimaja i njegovih saoptuženih, možda pobjeda nekolicine, ali je poraz svih građana koji na Kosovu i Metohiji žele da žive u društvu zasnovanom na humanosti i demokratskim vrijednostima.

Društvo u kojem sud postane vrhovni djelilac nepravde osuđeno je na propast, navodi se u saopštenju i ističe glas protiv zataškavanja zločina, kojem je, nažalost, i sud u Prištini dao svoj doprinos, poručujući da porodice žrtava nemaju osnova da se nadaju da će pravda ikada biti zadovoljena.

Svima onima koji će prećutati trijumf nepravde, pod izgovorom da se odluke pravosuđa ne komentarišu, iz kancelarije poručuju da nijedan odgovoran građanin, političar ili diplomata ne smije da ostane nijem pred tendencijom da zločinci na Kosovu kolektivno budu oslobođeni krivice.

Ključni svjedok nađen mrtav

Ključni svjedok na suđenju Fatmiru Ljimaju za zločine u logoru "Klečka" bio je Agim Zogaj, bivši stražar tog logora OVK, koji je kao "svjedok iks" 2011. godine anonimno trebalo da svjedoči protiv desetorice boraca OVK, optuženih za ratne zločine. Mjesec prije početka suđenja Zogaj je nađen obješen u Duizburgu. Prema izvještaju njemačkih službi, izvršio je samoubistvo. Zogajeva porodica tvrdi da je ubijen. Nakon smrti Zogaja, Ljimaj, tada važan član vladajuće Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i drugi optuženi, oslobođeni su optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana