Ljajić: Novi Pazar od mnogih muslimanskih zemalja nije dobio ništa od pomoći

Srna
Ljajić: Novi Pazar od mnogih muslimanskih zemalja nije dobio ništa od pomoći

BEOGRAD - Novi Pazar, gdje živi većinsko muslimansko i bošnjačko stanovništvo, od mnogih muslimanskih zemalja u svijetu kojima se obratio za pomoć u borbi protiv virusa korona, nije dobio apsolutno ništa, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikcija Srbije Rasim Ljajić.

"Mi smo se obratili raznim zemljama, računajući na islamsku solidarnost da će mnoge muslimanske zemlje donirati pomoć Novom Pazaru. Od mnogih muslimanskih zemalja kojima smo se obratili nije stiglo ništa. Neće prijati mnogima kada kažem da nijedna arapska muslimanska zemlja nije donirala ništa Novom Pazaru. A kad je stigla od Srbije, usledila je politizacija", rekao je Ljajić za Televiziju "Prva".

On je dodao da je za sada samo Turska najavila da će iduće nedjelje da pošalje pomoć u medicinskoj opremi, zaštitnim sredstvima, maskama, sredstvima za dezinfekciju, ali nema pomoći u respiratorima koja je najpotrebnija, a koju je vlast Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić dopremila u Novi Pazar.

Ljajić je naveo da su ljudi u Novom Pazaru zahvalni na pomoći Srbiji, jer to nije samo medicinska pomoć, nego ima i veliki značaj da Novi Pazar nije ostavljen.

"Možemo da žalimo to što mnogi drugi nisu dali pomoć koju smo očekivali, ali to je naša realnost", rekao je Ljajić.

Govoreći o snabdjevenosti namirnicama u Srbiji u vrijeme virusa korona, Ljajić je ponovio da je ona sasvim dobra i da nema nikavih opasnosti da može da dođe do nestašica i problema u isporukama glavnih životnih namirnica.

On je naveo da postoji jedino problem sa smrznutim graškom i isporukama limuna iz Turske, koja je zabranila izvoz tog voća, ali da limun sada stiže iz Španije, mada je skuplji.

"Glavnih namirnica ne samo da ima dovoljno, nego se i izvoze. Sutra će Vlada ukinuti zabranu za izvoz ulja i kvasca.

Pre toga je ukinuta zabrana izvoza za šećer i brašno.

U martu je brašna izvezeno kao u januaru i februaru zajedno, povećana je potražnja u regionu", rekao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana