Linta: Osuda skrnavljenja pravoslavnog Hrama u Stocu

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je nadležne organe u Federaciji BiH /FBiH/ da u najkraćem roku otkriju počinioce skrnavljenje Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, a međunarodnu zajednicu da zaštiti pravoslavne hramove i malobrojne Srbe.

Uz najoštriju osudu skrnavljenja Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, Linta smatra da su minimalne šanse da odgovorni budu privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni, uzimajući u obzir činjenicu da se to nije desilo u prethodnim slučajevima. 

Linta je istakao da ovaj vandalski čin jeste jedan u nizu napada na pravoslavne hramove u FBiH, te podsjetio da je Hram Vaznesenja Gospodnjeg u selu Lipa kod Bihaća oskrnavljen tri puta, dok je Saborni hram Svete Trojice u Mostaru opljačkan čak 10 puta tokom prošle godine. 

"Potpuno je jasno da je cilj čestih napada na pravoslavne hramove u FBiH da kod malobrojnih Srba izazovu dodatni strah, neizvjesnost i uznemirenost i da im se pošalje zlokobna poruka da za njih nema života na ognjištima", rekao je Linta. 

Linta apeluje da predstavnici međunarodne zajednice u BiH jasno osude ove izlive netrpeljivosti i zaštite pravoslavne hramove i malobrojne Srbe u FBiH, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona. 

Nepozati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je Srni u nedjelju, 26. marta, sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana