Kurti: Nisam pozvan na razgovor o ZSO, upozoreni smo na smanjenje podrške Zapada

GS
Kurti: Nisam pozvan na razgovor o ZSO, upozoreni smo na smanjenje podrške Zapada

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas da nije pozvan na sastanak koji će 31. januara organizovati američka ambasada u Prištini, a na kojem će se razgovarati o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i da je dobio upozorenja o mogućoj manjoj  podršci Zapada, ukoliko Priština ne bude konstruktivna tokom dijaloga sa Beogradom.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je taj sastanak rezultat insistiranja specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Kako je rekao on nije pozvan na sastanak, ali oni koji su pozvani otići će i razgovarati o ZSO.

Kurti je tokom intervjua kritikovao Eskobara jer, kako je rekao, Eskobar u Beogradu nije tražio priznanje Kosova, ali je u Prištini rekao da će se do formiranja ZSO doći bez obzira na Kurtijev stav.

On je optužio Beograd da “želi još jednu Republiku Srpsku” unutar Kosova i dodao da “ZSO, koja je zasnovana na prijedlogu bivšeg predsjednika (Finske) Ahtisarija”, nije u skladu sa kosovskim ustavom.    

Na pitanje novinara da li je za njega rečeno da se Priština može suočiti sa sankcijama poput gubitka podrške ili smanjenja međunarodne podrške ako ne bude napretka u dijalogu Kurti je rekao da mu je nagovješteno “da očekivana podrška Kosovu neće biti takva ako Priština ne bude konstruktivna” tokom dijaloga. 

Govoreći o evropskom planu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, Kurti je rekao da mu on nije predstavljen u formi “uzmi ili ostavi”, već kao platforma za dalju diskusiju.

Kako kaže, evropski predlog je dobra osnova za razgovor, ali kaže i da ne sadrži sve što bi Priština željela.

Kurti je rekao i da očekuje intenzivan dijalog sa Beogradom, kako bi dogovor bio postignut u pomenutom vremenskom okviru, a to je mart 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana