Kurti optužio Beograd za napad, napadače pozvao da se predaju

GS/Agencije
Kurti optužio Beograd za napad, napadače pozvao da se predaju

PRIŠTINA - Premijer privremenih organa u Prištini Aljbin Kurti rekao je u obraćanju nakon incidenta na ulazu u selo Banjska da je jedan policajac izgubio život, a da je drugi ranjen i da se nalazi van životne opasnosti te je poručio da je tzv. Kosovska policija okružila napadače i da ih poziva da se predaju.

Stradao je, navodi Kurti, policajac Afrim Bunjaku, po činu vodnik, a ranjen je Alban Rašiti.

- Napadi oružanih grupa i dalje traju. Ima najmanje 30 teško naoružanih osoba koji su okruženi našim snagama i upućujem im poziv da se predaju. Oni su ti koji napadaju našu policiju. Izvršioci i njihovi nalogodavci će biti uhvaćeni i kažnjeni - rekao je Kurti, poslije sjednice Savjeta za bezbjednost koja je održana u Prištini.

Tvrdi da se napadači nalaze pod opsadom Kosovske policije.

Kurti je optužio zvanični Beograd da je finansirao i rukovodio napadima.

-Naši policajci su, nakon što su bili ometani na putu, napadnuti raznim oružjem, uključujući ručne bombe i pendreke. Danas je težak dan za našu zemlju. Osuđujemo ovaj teroristički napad. Zločin finansira zvanični Beograd koji napada našu zemlju. Mi štitimo i sprovodimo zakonitost i nezavisno Kosovo. Mi smo na pravoj strani i angažujemo se na sprovođenju reda i mira -  rekao je Kurti.

Kurti je takođe pokazao slike džipova bez tablica, navodeći pripadaju licima koja su učestvovala u napadu u Banjskoj. Kurti tvrdi “da lica u uniforma bez oznaka predstavljaju organizovanu formaciju koja je došla da se bori na Kosovu”.

Konferenciji za medije prisustvuje i zamjenik generalnog direktora tzv. Kosovske policije Fehmi Hoti, koji je na pitanje da li ima ranjenih, rekao da za sada nema informacije o tome, ali da još ima razmjene vatre.

Kosovska policija saopštila je da je noćas u 2.34 jedinica za brzu intervenciju granične policije primijetila da su na ulazu u selo Banjska dva kamiona bez registarskih oznaka bila postavljena na mostu i da je ulaz u ovo selo preko mosta bio blokiran. Kada su jedinice iz stanice Zvečan stigle do ovog mjesta, kako su naveli, “naišle su na otpor”, dva policajca su upucana, a jedan je podlegao povredama.

Kurti i predsjednica Kosova Vjosa Osmani za napad na policajce su jutros optužili“srpske kriminalne bande”.

Na sjeveru Kosova situacije je napeta, a sa terena stižu vijesti da se specijalci Kosovske policije sa dugim cijevima nalaze i u Sjevernoj Mitrovici.

Administrativni prelaz Jarinje od jutros je zatvoren iz pravca Raške ka Leposaviću, naoružani policajci i oklopna vozila nalaze se na magistralnom putu.

Eparhija raško-prizrenska oglasila se saopštenjem u kojem navodi da najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na severu Kosova, i poručila da je “grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u sam manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju”.

Prema informacijama prištinskih medija na Kosovo je došao i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana