Kuburović: Sa Hrvatskom potreban novi sporazum o procesuiranju ratnih zločina

Srna
Kuburović: Sa Hrvatskom potreban novi sporazum o procesuiranju ratnih zločina

Beograd - Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da treba raditi na novom bilateralnom sporazumu između Srbije i Hrvatske, kojim bi se otklonila sva otvorena pitanja i da se tim povodom početkom ove godine očekuje sastanak radne grupe formirane poslije prošlogodišnjeg sastanka ministara pravde dvije zemlje.

Ona je navela da je riječ o otvorenim pitanjima koja su bila i uslovljavajuća za Srbiju u pristupnim pregovorima sa EU u poglavlju 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

“Verujem da će rezultat biti nacrt sporazuma koji će moći da se stavi pred obe vlade i da ćemo biti u prilici da ga usvojimo. Suština je da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za ratne zločine. Da se ne kažnjavaju samo Srbi, a da oni koji su počinili zločine nad Srbima prolaze nekažnjeno”, rekla je Kuburovićeva.

Ona je u intervjuu za Tanjug navela da već nekoliko godina izostaje saradnja Hrvatske u procesuiranju ratnih zločina, posebno od donošenja hrvatskog Zakona o zaštiti podataka, koji je praktično suspendovao sve bilateralne sporazume, dok se u drugim oblastima pravna pomoć između Srbije i Hrvatske odvija bez problema.

Kuburovićeva je podsjetila da su Srbija i Hrvatska polovinom 2018. godine, poslije skoro decenije, ponovo razmijenile takozvane tajne spiskove, na kojima se nalaze lica optužena ili osuđena u odsustvu u obje države.

Riječ je o spiskovima koji ne mogu biti javno objavljeni, jer su strogo povjerljivi, ali građani na sopstveni zahtjev mogu, kao i do sada, da provjere u Ministarstvu pravde da li su na njima.

Kuburovićeva je, međutim, istakla kao “vrlo čudan” potez Hrvatske, u kojoj su, ubrzo nakon prve razmjene spiskova, uslijedila hapšenja Srba koji se nisu nalazili na tim spiskovima.

Ona je napomenula da se radilo o Srbima koji žive na teritoriji Hrvatske i sve vrijeme su bili dostupni tamošnjim nadležnim organima.

Zbog toga je radna grupa koja je još na prvom sastanku razmijenila spiskove, nastavlja kontinuirano da radi kako bi razmijenili nove spiskove, ako oni uopšte postoje.

Prema preliminarnom dogovoru radna grupa sastaje se na šest mjeseci. Do sada su održana dva sastanka ove radne grupe, a početkom ove godine se očekuje treći.

Kuburovićeva je napomenula da je Srbija i do sada pokazivala spremnost da porcesuira sve odgovorne bez obzira na nacionalnu pripadnost, podsjećajući da se i danas najveći broj postupaka pred Tužilaštvom za ratne zločine i Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi upravo protiv Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana