Kosmet: Pritvoreni Srbin u lošem zdravstvenom stanju

Srna
Kosmet: Pritvoreni Srbin u lošem zdravstvenom stanju

PRIŠTINA - Zoran Kostić, koji je u pritvoru od 20. septembra na Kosovu u Metohiji zbog navodnih ratnih zločina, nalazi se u izuzetno lošem zdravstvenom stanju, izjavio je njegov advokat Predrag Miljković, koga je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju unajmila da zastupa Kostića.

Miljković je rekao da je dao sudiji kompletnu medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da je Kostić već 30 godina kardiološki pacijent, da boluje od hipertenzije i da ima ugrađen stent, navodeći da Kostićevo srce radi svega 30 odsto.

"Kostić je u noći između 2. i 3. novembra u zatvoru imao neku vrstu anksioznog ili srčanog napada, nisam stručnjak da bi to ocenio. Nakon toga mu je urađen EKG u zatvoru, ali problem je što njemu nikada rezultati nisu rečeni, o tome šta su radili i niko ga ne upućuje na dalje proširene testove ili lečenja", rekao je Miljković za "Kosovo onlajn".

On je naveo da se druga situacija desila u utorak, 5. decembra, kada je bilo saslušanje u tužilaštvu, te je prije saslušanja ponovo doživio nešto poput srčanog napada.

"Video sam to svojim očima. Naprasno je počelo da ga guši, da ga steže, peče u grudima. Došla je hitna pomoć i odveli su ga u klinički centar. Iz kliničkog centra nakon par sati, kako on kaže, naložili su mu da on mora da ide na test koronografije, međutim koliko znam vratili su ga u pritvor u Podujevo", naveo je Miljković.

On je naveo da su o svemu obavestili sudiju, tužioca, Ministarstvo zdravlja i department koji se tiče zatvorskih ustanova, Ministarstvo pravde, Korektivnu službu, Crveni krst, ali da, međutim, nisu našili na razumijevanje.

"Plašim se da ukoliko mu se ne dozvoli lečenje u bolnici i taj neki pregled, prošireni pregled ili medicinski tretman, da ćemo se suočiti sa najgorom posledicom", upozorio je Miljković.

On je naveo da su od sudije zatražili da se Kostić uputi u neku privatnu bolnicu jer su mu u Kliničkom centru u Prištini radili nerelevantne preglede i diskriminisali ga, te su ga pet časova držali vezanih ruku.

"Apelujem i molim sve nadležne ovim putem da se Zoran uputi u neku od privatnih bolnica, čije će troškove lečenja snositi porodica kako bi izbegli eventualne teške posledice ili najgoru moguću", poručio je Miljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana