Kineski stručnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti: Epidemija u Srbiji pod kontrolom za mjesec ili dva

Tanjug
Kineski stručnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti: Epidemija u Srbiji pod kontrolom za mjesec ili dva

BEOGRAD - Kineski stručnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Peng Džićijang uvjeren je da će Srbija za mjesec ili dva uspeti da epidemiju virusa korona stavi pod kontrolu.

- Vaše rukovodstvo pokazuje veliku odlučnost, narod vjeruje Vladi. I ja vjerujem da će tako biti - rekao je za "Novosti" doktor Peng, koji predvodi šestočlani tim lekara iz Kine koji su došli u Srbiju da pomognu u borbi sa epidemijom.

On dodaje da će, ako se budu poštovale mjere, za mjesec ili dva epidemija Kovida -19 u Srbiji krenuti silaznom putanjom.

- Kada četiri dana uzastopno budete imali pad novoobolelih, čekaju vas još dva ciklusa od po 14 dana, koliko obično traje inkubacija, znači dodatnih 28 dana opreza. Onda možete da odahnete - rekao je Peng.

Govoreći o tome od čega zavisi dalji tok epidemije, pošto Srbija ulazi u četvrtu nedjelju, on kaže da to najviše zavisi od toga koliko će zemlja brzo otkriti oboljele, pogotovo one koji su u kućnoj izolaciji.

- Njih što prije treba smjestiti u bolnice i liječiti. Takođe, moraju se smjestiti u kolektivni karantin svi koji su bili u kontaktu sa oboljelima. U kućnoj izolaciji vrlo je teško izbjeći širenje zaraze. Mi u Kini smo se u to uvjerili - naglasio je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana