Kancelarija za KiM: Kurti pokušava da izazove novu krizu

Tanjug
Kancelarija za KiM: Kurti pokušava da izazove novu krizu

Nasilnim, nervoznim i iznuđenim potezima tzv. kosovske policije koja je danas uhapsila Milovana B. u Zubinom Potoku i nastavila da maltretira Srbe na sjeveru Kosova i Metohije, pokazuje se zapravo prava namjera Aljbina Kurtija, a to je pokušaj izazivanja haosa i stvaranja nove krize, saopšteno je večeras iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

- Kurti na svaki mogući način, preko svojih posilnih, pokušava da izazove tenzije na severu Kosova i Metohije, kako bi isprovocirao reakciju Srba, koje bi potom optužio za potencijalnu eskalaciju situacije na terenu, samo da bi pobjegao od dijaloga i obaveza iz Ohrida koje se tiču formiranja ZSO - navode iz Kancelarije.

Nije slučajno Kurti, kako dodaju, izabrao da baš danas krene da hapsi Srbe, kao što je i poziv za izdržavanje kazne Ivanu Todosijeviću tempirao pred početak razgovora u Briselu i što je nastavio da na svaki način maltretira Srbe na sjeveru KiM, ne bi li u stvaranju krize našao opravdanje i izbegao formiranje ZSO, a zatim sebi produžio vrijeme na vlasti, a sve zaklanjajući se iza nekakve "borbe protiv korupcije".

- Kurti, po oprobanom scenariju, podiže tenzije na terenu i priziva eskalaciju svaki put pred razgovore u Briselu, iako je dobio jasna upozorenja međunarodnih zvaničnika da spusti tenzije, prestane sa jednostranim nasilnim potezima i krene u proces normalizacije odnosa - dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM još navode da je sada svima jasno ko je faktor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, ko ruši dijalog, tako da, kako dodaju, "ništa kod Kurtija ne može biti 'normalno' pa ni normalizacija odnosa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana